Diamant velik kot Ritz

Nova premiera Have Fun Cluba, angleške gledališke skupine Gimnazija Celje – Center bo v petek, 4. 4. ob 19. uri v Plesnem forumu Celje.

S Fitzgeraldovo uspešnico The Diamond as Big as the Ritz (Diamant velik kot Ritz, op. p.) se na odre knežjega mesta in Slovenije vrača uspešna dijaška angleška skupina Have Fun Club (HFC), ki na Gimnaziji Celje – Center (GCC) pod mentorskim in režijskim vodstvom prof. Karen Polimac Dobovišek deluje že od leta 1995. Z dramatizacijo kultne novele enega največjih ameriških piscev 20. stoletja Scotta F. Fitzgeralda, ki ga kot obvezno čtivo berejo tudi slovenskih maturanti, skupina začenja svoj deveti samostojni projekt. Premiera bo v petek, 4. 4., ob 19. uri v dvorani Plesnega foruma Celje.

Četudi je delo staro že skoraj sto let, je njegova tematika izjemno aktualna in gledalca sili v razmislek o pomenu materialnega bogastva in moralnih vrednot. Glavni junak John Unger iz Hadesa (Had: pekel) ljubi denar in se rad druži z bogatimi. Z veseljem sprejme povabilo precej skrivnostnega sošolca za obisk na ogromnem, bogatem posestvu. John kmalu spozna, da je s posestvom, ki leži ob diamantni gori, marsikaj hudo narobe. Na njem žive sužnji, čeprav je čas suženjstva že davno mimo, in obiskovalci, ki posestva ne smejo zapustiti, da ne bi razkrili skrivnosti o bajnem družinskem bogastvu. Mladi družinski člani Percy, Jasmnine, Kismine strežejo le lastnemu egoizmu in izhajajo iz dejstva, da nujno potrebujejo zabavo in obiskovalce, ne glede na to kaj se kasneje zgodi z  njimi. Bistvo besedila, ki sta za oder prilagodili prof. Karen Polimac in nekdanja dijakinja ter članica HFC Katarina Čakš,  je ravno v tem, da o moralnih vrednotah nihče ne razmišlja, saj vse druge, etične vrednote izniči tisto, kar predstavlja »diamant«. Mednje sodi, žal, tudi človeško življenje …

Posebnost predstave je nedvomno posebna aktualizacija zgodbe, za katero poskrbijo projekcije, ki so delo akademskega slikarja in multimedijskega umetnika Andreja Kamnika ter avtorska glasba dijaka Matica Doklerja, ob tem pa izčiščena scena in kostumi, ki dogajanju dajejo prav poseben pečat. Glavne vloge so prevzeli nadebudni gimnazijci, ki jim dramsko ustvarjanje v tujem jeziku predstavlja še poseben izziv – John Unger (Klemen Kramar), Percy Washington (Rok Gorenšek), Mr. Bradock Washington (Zaim Benjamin Šehovič), Ms. Washington (Janja Trnovšek), Kismine Washington (Veronika Steiner), Ms. Unger (Janja Trnovšek), Mr. Unger (Tea Vok), Voices (Tea Vok, Janja Trnovšek, Veronika Steiner).  Predpremiera predstave je bila minuli ponedeljek, ko si je projekt ogledal tudi selektor gledališkega festivala Vizije, uradno pa predstava pot po slovenskih gledaliških odrih začenja s petkovo premiero v celjskem Plesnem forumu.

Daimond_HFC_2014

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja