DEŽELA VIKINGOV, VETRNIC IN NEPREDVIDLJIVEGA VREMENA

Med počitnicami nisem vedela, da se bo moje šolsko leto začelo na popolnoma drugačen način, kot sem pričakovala.

Zadnjo sredo pred začetkom šole sem dobila priložnost, da se kot predstavnica Gimnazije Celje – Center, prvi teden septembra z Društvom slovensko-danskega prijateljstva, odpravim na Dansko. Skoraj brez informacij, kako bo vse skupaj potekalo, sem pritrdila in se začela pripravljati na odhod. V soboto sem se, z danskimi kronami v žepu in nekaj več informacijami o projektu, odpravila do zbirnega mesta v Ljubljani. Med potjo pa me je že začelo skrbeti, kako se bo to sploh izšlo.

Po prihodu na zbirno mesto sem hitro ugotovila, da morda le ne bo tako hudo. Posedli smo se v avtobus in začela se je naša ekskurzija. Po približno 22 urah neudobnega spanca, bolečin v križu in pretegovanja na vsakih nekaj ur, smo prispeli v to ljubko deželo. Himno, Der Er Et Yndigt Land, smo se naučili že na poti.

Ker je zaradi zastojev naša pot trajala še nekoliko dlje, smo prvo točko programa, ogled otoka ROMO, izpustili. Odpravili smo se proti najstarejšem danskem mestu Ribe, ki je hkrati tudi najstarejše mesto Skandinavije. Mesto je majhno s tradicionalnimi danskimi hišami, v sredini je katedrala, nasproti pa stoji najstarejši skandinavski hotel, Dagmur. Po krajšem sprehodu po mestu smo si ogledali vikinški muzej. Po ogledu smo se odpravili v hostel, kjer smo po namestitvi začeli s tistim, kar nas je na Dansko sploh vodilo: priprava slovenskega večera. Odločili smo se, da bomo Dancem Slovenijo predstavili kot popotovanje z avtobusom, ki se ustavlja na znamenitih lokacijah. Po večerji smo se podali na ogled mesta z nočnim čuvajem. Starejši gospod, oblečen kot so nekoč bili mestni čuvaji, s svečo v rokah, nam je ob pesmi nočnih čuvajev podrobenje razkazal mesto Ribe. Sledil je zaslužen počitek.

Naslednje jutro nas je ob pogledu skozi okno pozdravila mavrica. Po nekaj minutni vožnji, smo dopoldne prispeli do kipov Man meets the sea, kjer je začelo deževati. Na Danskem smo že zelo kmalu spoznali njihovo nepredvidljivo vreme. Po hitrem fotografiranju smo pot nadaljevali proti znamenitem Legolandu. Fascinantno je, kaj vse so ljudje sposobni sestaviti iz Lego kock in kako lepo je celoten park urejen. Pozno popoldne smo se iz Legolanda odpravili proti gimnaziji Morso, kjer so nas ¨poparčkali¨ z našimi danskimi gostitelji, pri katerih smo ostali dva dni. Po večerji in kratkem kulturem programu so nam Danci pripravili učno uro njihovih tradicionalnih plesov. Skupaj z gostitelji smo se odpravili; nekateri v njihove domove, drugi pa v bližnje naselje hišk (te služijo kot študentski domovi), kjer so živeli gostitelji.

Napočil je glavni dan. Po uspešno izpeljani generalki smo se odpravili na danske Havaje oz. na plažo Cold Hawaii. Na njej je občutek menda enak tistemu na Havajih: peščena plaža, veter, morje z ogromnimi valovi. Najpogumnejši so celo zaplavali v severnem morju, drugi pa smo raje naredili kakšno fotografijo več. Potem, ko smo popoldne preživeli z danskimi prijatelji, je sledilo ključno dejanje: slovenski večer. Ta je odlično uspel. Sledila je prava veselica, na kateri ni manjkalo slovenske narodno zabavne glasbe in polke, tradicionalne hrane in pijače, predvsem pa dobre volje.

Po slovesu od gostiteljev smo se zjutraj podali naprej. Obiskali smo moderno galerijo Aaros, ki se nahaja v drugem največjem danskem mestu Arhus. Na strehi stavbe je iz stekla narejena mavrična panorama, skozi katero lahko med hojo opazuješ mesto v vseh barvah. Sledil je vzpon na Ejer Bavnehoj, najvišjo goro Danske. Dviga se na 175 m nadmorske višine. Ker je država povsem ravninska, ta gora res izstopa. Po spustu z nje smo se odpravili v Odense, kjer smo si ogledali rojstno hišo enega najbolj znanih pravljičarjev, Hansa Christiana Andersena. V muzeju, ki je posvečen H.C. Andersenu, lahko opazimo nekaj njegovih bolj poznanih pravljic (npr. Malo morsko deklico, Grdega račka, Kraljično na zrnu graha itd. ). Iz Odenseja smo se opravili proti prestolnici, Københavnu, kjer smo se po večerji nastanili v hotelu.

V četrtek smo si v kraju Roskilde ogledali Vikinški muzej, kjer je restavriranih pet vikinških ladij. Po ogledu filma o najdbi le-teh smo se podali po mestecu in si ogledali katedralo, v kateri so grobnice danskih kraljev. Po ogledu gradov (Frederiksborg in Kronborg, kjer naj bi se dogajala Shakespearova zgodba o Hamletu in Orfeliji) smo na Helsingør International Højskole po večerji ponovili pripravljeni slovenski večer. Nad njim so bili dijaki mednarodne gimnazije navdušeni, še bolj kot naši gostitelji.

Zadnja dva dni naše ekskurzije smo preživeli v Københavnu. Tam smo si ogledali kip znamenite Morske deklice, grad Rosenborg, opremljen z umetninami, in kraljevo zakladnico z danskimi kronami. Sprejeli in pogostili so nas tudi na slovenskem veleposlaništvu. Po nekoliko zgodnji večerji smo se podali do Tivolija, enega bolj poznanih zabaviščnih parkov.

Zadnji dan smo imeli prost za nakupe, samostojno raziskovanje mesta in ogled mesta z razglednega stolpa. Po večerji je v soboto sledil odhod proti Sloveniji, kamor smo prispeli v nedeljo popoldne.

Zagotovo lahko rečem, da je bila ekskurzija na Dansko nepozabna izkušnja, saj sem poleg tega, da sem obiskala res veliko znamenitosti, spoznala tudi veliko res prijetnih ljudi, ki so se iz neznancev skozi teden spremenili v prijatelje. Rada bi se zahvalila g. ravnatelju in prof. Turnškovi za ponujeno priložnost ter članom Društva slovensko-danskega prijateljstva; Gregorju, Naomi in Mitji, ki so nam razkazali najstarejšo skandinavsko državo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja