Decembrski EKOSLEDKO

EKOSLEDKO samo za GCC- jevce!

Pred nami je najbolj nori mesec leta, ko se bo 22. decembra samo 3 minute po polnoči začela zima. Istočasno se približujejo novoletni prazniki.

Na šoli imamo nove avtomate s papirnatimi brisačami, koše zanje in nove milnike. Z njimi bomo zmanjšali porabo papirja na šoli in poskrbeli za večjo urejenost šole ter higienske standarde.

Higienske navade družbe so pot do zdravja in osebne integritete posameznika. Ni naključje, da je 1. December dan boja proti AIDS-u, smrtonosni bolezni, ki jo povzroča virus HIV. To je virus, ki je našo civilizacijo opozoril na ogromno silo mikroorganizmov , ki vplivajo na kvaliteto življenja človeštva. Danes so imena EbOla, SARS, ptičja gripa, kuga in antraks v informacijsko globaliziranem svetu za nas samo mimobežna informacija, ki se nas ne dotakne. Toda že pogled na število izostankov od pouka v zimskih mesecih priča, da smo zelo povezani s skrivnostnim življenjem virusov in bakterij.

Pogled v zgodovino nam pove, da je napredek vsake civilizacije povezan z znanjem o mikroorganizmih in higienskimi navadami. Na žalost nas potrošniško naravnana družba pri tem zavaja z reklamami, ki so bolj namenjene prikrivanju posledic pomanjkanja higiene. Dopovedujejo nam, da bomo srečni in zdravi le z uporabo pravega parfuma, mila, šampona, dezodoranta ali pralnega praška. Ne povedo pa, da je pogoj za zdravo življenje tudi naš odnos do sebe. Srečni smo takrat, ko smo ljubeči, v harmoniji s seboj in ko to harmonijo prenašamo na ljudi okoli sebe. Na svoje zdravje najbolj vplivamo z dobrimi prehranjevalnimi in higienskimi navadami in z odnosom do vsakodnevnih problemov. Če nanje reagiramo s stresom, smo bolj občutljivi na baterije in viruse, saj stres zmanjša delovanje imunskega sistema.

Včasih je težko razumeti, da smo bolni zaradi stresa, ki je naravni odziv na fizično nevarnost v okolju. Naši predniki so preživeli, ker so v naravnem okolju hitro pobegnili, se divje branili ali pravočasno napadli nevarnosti, ki so ogrožale. Danes pa se čutimo ogroženi če smo vprašani, če moramo nastopiti pred drugimi, če nam kdo izreče kritiko, če …

Zato vam namesto biovremenske napovedi izrekamo prvo novoletno voščilo za novo leto 2015:

Želimo vam, da se brezpogojno zaljubite vase, saj ste najpopolnejše in najlepše bitje v svojem življenju. S sabo ravnajte ljubeče in prijazno, zato si privoščite zdravo hrano, veliko gibanja in toliko spanja, kot ga potrebuje. Ritem svojega življenja naravnajte tako, da boste imeli dovolj časa za učenje, družino, prijatelje in ljubezen do vseh bitij, s katerimi skupaj živimo na čudovitem modrem planetu Zemlji.

Ali ste vedeli,

  • da so kljuke, tipke javnih avtomatov in računalniške       tipkovnice najbolj izpostavljeni viri prenosa bakterijskih infekcij;
  • da je kihanje in kašljanje najpogostejši vzrok širjenja kapljičnih infekcij, zato moramo kašljati ali kihati v robec;
  • da je umivanje rok pred jedjo in po uporabi stranišča temeljni higienski ukrep za preprečevanje bakterijskih okužb;

 

Kot smo vas že obvestili, je z mize za dežurne učence izginila skrinjica z odgovori na nagradna vprašanja našega Ekoradia za november, zato smo vas prosili, če listke z odgovori prinesite v kabinet za biologijo. Pravilni odgovori na nagradna vprašanja so bili:

  1. Na vprašanje Kateri kemijski elementi gradijo ogljikove hidrate? je pravilni odgovor ogljik, vodik in kisik.
  1. Na drugo vprašanje, ki je zahtevalo navedbo vloge beljakovin v naših celicah, je možnih več odgovorov. Kot pravilni odgovor ste lahko navedli dve od več nalog, in sicer da so beljakovine v celicah biokatalizatorji/encimi, sporazumevalne snovi/hormoni, sprejemniki informacij/receptorji, kanalčki v celični membrani ali prenašalci kisika.
  2. Na vprašanje Katera energijska molekula omogoča našim celicam opravljanje dela? je pravilni odgovor ATP.

 

Nagrado Ekoradia za november prejmeta:

  • Yannick Kuhar iz 3. b in Jernej Kralj iz 4. č.

Tudi ta mesec vabimo vse poslušalce k sodelovanju v nagradnem kvizu znanja. Podpisane odgovore prinesite v kabinet za biologijo.

Nagradna vprašanja za december so:

  1. Katere snovi uporabljamo v medicini za zdravljenje bakterijskih bolezni?
  2. Kaj je pasterizacija?
  3. Kaj se zgodi z našimi celicami, kadar vanje vstopijo virusi gripe?

Lep ekopozdrav do prihodnjič!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja