Debaterji iz vsega sveta v Ljutomeru

Ta konec tedna se je v Ljutomeru odvil že trinajsti mednarodni debatni turnir. Kot vsako leto se ga je udeležilo veliko debaterjev iz mnogo različnih držav, med njimi tudi dve GCC ekipi.

Vsega skupaj je na turnirju sodelovalo 51 ekip iz šestnajstih držav; Združenih držav Amerike, Finske, Danske, Nizozemske, Velike Britanije, Češke, Italije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Herzegovine, Romunije, Ukrajine, Makedonije, Maroka, Turčije in Libanona. Debaterje je na sprejemu pozdravi med drugimi tudi slovenski predsednik, g. Borut Pahor. Po sprejemu sta se odvili dve debati na temo ameriškega posredovanja in islamskega fundamentalizma na Bližnjem vzhodu. Debate so potekale v tako imenovanem World Schools Debate Style, kar pomeni, da se pomerita dve ekipi, vsaka sestavljena iz treh govorcev, ki imajo 8 minut časa, da predstavijo zagovorniške ali nasprotniške argumente. Vse debate so bile tudi odprte, torej so debaterji takoj izvedeli, katera stran je zmagala.20523_10153163615394301_6805299498477901795_n

V petek so se odvili trije debatni krogi – debatiralo se je na temo nogometa, moči protestov v politiki in robotov na delovnem mestu. Po debatah so se vsi odpravili v hotel Stela, kjer so se države predstavile z raznimi stvarmi, kiso značilne za njih.

Na zadnji dan turnirja se je odvila še zadnja debata o mikroposojilih za ženske, nato pa še četrt- in polfinale, iz katerih sta se obe ekipi iz ZDA uvrstili v finale. Zmagala je ekipa USA Red. Tudi obe ekipiiz Celja sta dosegli super rezultat – ekipa Celje A (Mia Jerovšek Kolenc, Tinkara Godec, Jure Macuh) je dosegla tri zmage, ekipa Celje B (Ana Marija Pušnik, Sergeja Hrvatič, Klementina Krulec) pa dve.

Seveda pa se je Sledko o vtisu, ki ga je Slovenija pustila na tujcih pozanimal tudi tokrat – med debatami smo ujeli tri nadobudne Angleže iz Londona, ki so nam odogorili na nekaj vprašanj.

SLEDKO: Za začetek standardno vprašanje – kakšna se ti zdi Slovenija?
FLORENCE INSTONE: Super je! Ljudje so zelo prijazni, veliko bolj kot v Londonu. Tudi vreme tukaj je super, saj veste kako je pri nas (smeh). Predvsem pa moram pohvaliti hrano, popolnoma me je očarala! O Sloveniji sem vedela bolj malo preden sem prišla sem, kar je žalostno, saj je res super država!

S: Kakšno se ti zdi vzdušje na turnirju?lelanglezi
BILLY SMITH: Prijetno in sproščeno. Vsi smo malce napeti in živčni zaradi treme pred debato, vendar to ne vpliva na splošno počutje. Po sami debati se vsi dodatno sprostimo in se pogovarjamo o vsem po malem, takrat se tudi spoznaš z ljudmi iz drugih držav, kar se meni zdi fantastično. Upam, da bom lahko prišel tudi naslednje leto!

S: Pravkar ste končali s tretjo debato na tem turnirju in sedaj čakate na rezultate. Kakšno je vaše mnenje o tej in prejšnjih debatah?
DANIEL MOLLOY: Debate so bile odlične! Tukaj je dosti ekip, ki se bodo udeležile svetovnega turnirja v Singapurju in precej izkušenih debaterjev z bogato zgodovino debatiranja, zato so tudi debate izredno kvalitetne, predvsem pa zelo napete. Občutka o tej debati pa najbrž ne smem deliti, saj je ekipa, proti kateri smo debatirali, zraven nas (smeh).

1 Komentar

  1. Pingback: Debaterji v družbi z najboljšimi | Gimnazija Celje - Center

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja