DEBATERJI GCC V VLOGI DELEGATOV ZDRUŽENIH NARODOV

DEBATERJI Z GCC V ROMUNIJI

Debatna ekipa Gimnazije Celje – Center (GCC) je Slovenijo uspešno zastopala na modelni mladinski konferenci združenih narodov v Bukarešti

Debatni klub GCC slovi kot eden najaktivnejših in najboljših tovrstnih klubov v naši državi, kar mladi debaterji dokazujejo s številnimi uspehi na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Novost letošnjega šolskega leta pa je še posebna sekcija kluba, ki deluje po mednarodnem standardu Združenih narodov imenovanem MUN (Model United Nations). Gre za simulacije zasedanj generalne skupščine in komitejev ZN, na kateri po posebnih pravilih sodelujejo mladi iz celega sveta. Na GCC trenutno deluje edina MUN sekcija v regiji, ki pa se že v prvem letu delovanja lahko pohvali z udeležbo na dveh mednarodnih konferencah – februarsko na Ptuju in nedavno v romunski prestolnici Bukarešti, kjer so debaterji gostovali med 21. in 27. 4. 2016.

IMG_5980

BIMUN Bucharest je bil velik mednarodni dogodek na katerem je sodelovalo 17 šol – 4 romunske in 13 šol iz Evrope (Švedska, Egipt, Maroko, Italija, Slovenija, Nizozemska, Španija, Nemčija) ter Turčija. V petih konferenčnih dneh je v 8 komitejih in na generalni skupščini sodelovalo 380 dijakov in organizatorjev. Teme o katerih so se pogovarjali mladi po so bili aktualni problemi našega sveta – od terorizma, migrantske krize, nuklearnega orožja, izobraževanja, revščine, palestinsko-izraelskega konflikta, klimatskih sprememb, kulturne identitete in bližnjevzhodnih kriznih žarišč.

IMG_6028  sdr

Celjski debaterji so na MUN konferenci stopili v vlogo delegacije Iraka in zastopali interese te države, ki se je šele pred kratkim izvila iz dolgoletne osame in ponovno aktivno stopila na prizorišče Združenih narodov.

 

Izjava Špele Ravnikar, delegat MUN

Sama misel na konferenco v Romuniji me je sprva rahlo strašila. Vedeli smo, da bomo stanovali pri družinah, ki jih ne poznamo in tudi Bukarešta se precej razlikuje od našega Celja. Zdaj, ko so vse skrbi zgolj še spomini, pa smo vsi navdušeni, da smo se te konference lahko udeležili. Predstavljala sem delegacijo Iraka v komiteju za človekove pravice – Human Rights Comittee. Iskali smo rešitve za zmanjšanje revščine in pravilno ter uspešno integracijo beguncev. Z ostalimi delegati smo postali velika družina in zaključek konference je bila prava čustvena preizkušnja. Tudi Bukarešta nam je kljub nerazumljivem prometu, gneči, muhastem vremenu in utrujenim stopalom ostala v lepem spominu. MUN in naša šola sta nam omogočila, da smo obiskali romunsko prestolnico in spoznali čudovite ljudi in njihove kulture. Komaj čakam, da se ponovno srečamo na kakšni koferenci.  13105806_1114102791980918_1847269322_o13112722_1114103548647509_1107572615_osdr

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja