Danska od blizu 2014

V petek, 5. 9.2014 sem se skupaj z 41. dijaki s slovenskih gimnazij in srednjih šol, z dvema devetošolcema in petimi spremljevalci odpravil na ekskurzijo na Dansko. Naziv ekskurzije je Danska od blizu 2014 in je organizirana s strani Društva slovensko – danskega prijateljstva. Ta ekskurzija se organizira vsako leto za izbrane dijake slovenskih gimnazij ter nekaterih srednjih šol. Z vsake šole je izbran po vsaj en dijak in šola tudi deloma ali v celoti financira ekskurzijo, kar pomeni, da gre za nagradni izlet. Ravno iz tega razloga je izbran nekdo, ki na šoli pusti viden pečat, bodisi po uspehu, bodisi po dosežkih na tekmovanjih. Seveda pa si lahko izbran tudi, če si kakorkoli drugače dejaven na šoli.

Ekskurzija je trajala vsega skupaj teden dni. Naše prevozno sredstvo je bil avtobus, ki nas je tudi ves čas ekskurzije prevažal po Danskem. Zakaj Danska od blizu? Ker v osmih dneh res približa mnoge posebnosti Danske in ljudi v njej. Vijugava pot nas je vodila po mestih in mestecih Jytlandskega polotoka ter največjih otokov Fyn in Sjelland. V njih smo se srečevali z vrstniki, z ljudmi iz teh krajev, spoznavali drugačnosti in podobnosti z nami, mnogo izvedeli o danski več kot sto petdesetletni demokraciji, o danski kulturi in gospodarstvu, hkrati pa s srečanji z Danci promovirali Slovenijo.

Cilj poti ni bil samo odkrivanje Danske, ampak tudi predstavljanje Slovenije. Na Danskem smo imeli dva slovenska večera, na katerih smo govorili o Sloveniji, o regijah iz katerih prihajamo, vse smo tudi lepo ilustrirali s pesmijo (s seboj smo imeli tudi zborovodkinjo, ki je že med vožnjo na Dansko sestavila pevski zbor) in tudi kulinaričnimi in tekočimi dobrotami iz naših krajev. To omenjam, ker smo dekleta in fantje uspeli prinesti s seboj dobrote, značilne za kraje iz katerih prihajamo, ali pa smo te uspeli dobiti od lokalnih podjetnikov in vinogradnikov s pojasnilom, da je to potrebno za večjo prepoznavnost Slovenije v tej vsekakor zanimivi in za nas poučni skandinavski deželi.

Mogoče še nekaj besed o tem, kaj smo si ogledali in kje vse smo bili. Naša prva destinacija je bila mesto Askov v samem osrčju Danske. Gre za majhno mestece, kjer se nahaja ena bolj znanih ljudskih srednjih šol na Danskem Askov Højskole. Tam smo tudi dvakrat prenočili, in sicer v lesenih hiškah ob šoli. V času našega bivanja v Askovu smo si ogledali znameniti Legoland, pa tudi 1300 let staro mestece Ribe, kjer se nahaja tudi vikinški muzej Ribes Vikinger. Tretji dan je sledil odhod iz Askova in že smo bili na poti do severa Danske, kjer se nahaja mestece Nykøbing. Obiskali smo tamkajšnjo gimnazijo Morsø Gymnasium, kjer so nas razdelili med naše gostitelje. Zvečer je sledil prvi slovenski večer, noč pa smo preživeli pri gostiteljih. Po tej prijetni izkušnji pa smo se naslednje jutro poslovili od naših gostiteljev in že smo bili na poti do glavnega mesta Danske – Københavna. Med potjo smo se ustavili še v drugem največjem mestu Arhus, kjer smo si ogledali muzej umetnosti Aros. Ustavili smo se tudi v mestu Odense, kjer se nahaja rojstna hiša in muzej vsem znanega Hansa Christiana Andersena ter se povzpeli na Ejer Bavnehøj, s svojimi 175 metri najvišjo »goro« Danske. V večernih urah je sledil pričakovani prihod v prestolnico in namestitev v hotelu, kjer smo prenočili zadnje tri dni. Naslednji dan smo si ogledali zelo znani Vikinški muzej v mestu Roskilde, čemur je sledil še ogled tamkajšnje katedrale, ki je znana po kriptah 37 danskih kraljev in kraljic. Sledil je ogled treh gradov, in sicer gradu »Frederiksborg« v Helsingøru, gradu Fredensborg in gradu »Kronborg« v Helsingørju, kjer naj bi se dogajala Shakespearova zgodba o Hamletu in Ofeliji. Po vseh teh ogledih gradov pa je sledil prihod na Helsingør International Højskole, kjer smo izvedli tudi naš drugi slovenski večer. Šesti dan je bil namenjen spoznavanju centra Kopenhagna. Ogledali smo si največjo znamenitost –kip male morske deklice in grad Rosenbor, ki je izredno bogato opremljen s pohištvom in umetninami, še posebej pa je dragocena kraljeva zakladnica s celo paleto bleščečih danskih kron. Sledil je sprejem na slovenskem veleposlaništvu ter ogled danskega parlamenta. Zvečer smo se odpravili v zabaviščni park Tivoli in se v poznih večernih urah vrnili nazaj v hotel. Zadnji dan je sledila še vožnja z ladjico po kanalih Kopenhagna in že je bilo konec lepega. Popoldan smo se odpravili domov in tja tudi prispeli v soboto dopoldan.

Ekskurzija je bila zame nepozabno doživetje. Spoznal sem ogromno novih prijateljev, tako tujih kot slovenskih, in se naučil veliko novega o Danski in njeni kulturi. Poleg vseh ogledov in spoznavanj pa sem se z mojimi novimi znanci tudi neizmerno zabaval. Največja škoda je bila ravno ta, da je prišel čas slovesa, ko smo se najbolje ujeli med sabo. Vendar se bomo zagotovo še kdaj srečali. Vse, kar lahko rečem o tej nepozabni izkušnji, je, da je to še en dokaz, da sta pridno delo in trud vedno nagrajena. Tako da vse dijakinje in dijake Gimnazije Celje – Center nagovarjam, da pridno delate in se trudite. Morda tudi vas čaka nagrada – Danska od blizu 2015!

Žan Šumiga, 4. e

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 14_parlament_2 12_Kraljičin dvor 11_Rosenborg_2 11_Rosenborg_1 10_Kebnhavn_stolp 9_Mala morska deklica 8_Kronborg_1 7_Frederiksborg_3 7_Frederiksborg_2 7_Frederiksborg_1 6_Roskilde_muzej_2 6_Roskilde_muzej_1 6_Roskilde - una vasica predn smo šli v muzej_1 6_Roskilde - cerkev z grobnicami_2 6_Roskilde - cerkev z grobnicami_1 5_H_C_Andersen_4 5_H_C_Andersen_3 5_H_C_Andersen_2 5_H_C_Andersen_1 4_Aros_6 4_Aros_5 4_Aros_4 4_Aros_3 4_Aros_2 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 1_Otok Reme_2 1_Otok Reme_1-001

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja