Dan mladih raziskovalcev na GCC

V četrtek, 9. 4. 2015, je na Gimnaziji Celje – Center in Srednji šoli za gostinjstvo in turizem potekal Dan mladih raziskovalcev.Šoli sta dogodek organizirali z namenom, da bi predstavili raziskovalno dejavnost in kako ta vpliva na delo mladih raziskovalcev in njihov nadaljni študij. Hkrati pa so organizatorji z dogodkom tudi želeli pozvati gospodarske dejavnosti, da bi se bolj aktivno vključevale v raziskovalno dejavnost.

Prvi del dogodka se je odvijal v športni dvorani na Gimnaziji Celje – Center, drugi del dogodka pa je predstavljala okrogla miza na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, katere moderator je bil pofesor Sergej Vučer.
Prvi del srečanja, ki ga je povezoval nekdanji dijak GCC, Blaž Šef, so otvorili Šlagersi, zbrane pa sta nagovorila tudi ravnatelj Gregor Deleja in tajnik Zveze za tehnično kulturo Slovenije, g. Jožef Školč. V tem delu so se zvrstile predstavitve raziskovalnega dela, njegovega vpliva na dijake in njihovo nadaljno študijsko pot s strani bivših dijakov raziskovalcev in tudi mentorjev.

Kot prva je svojo izkušnjo predstavila Tamara Juričič, nekdanja dijakinja Prve gimnazije v Celje, ki je trenutno zaposlena na Škotskem. Tamara je kot dijakinja naredila raziskovalno naloga Analiza družbenih vlog moških in ženskih likov v pravljicah. Ker se dogodka zaradi zaposlitve v tujini ni mogla udeležiti je svoje izkušnje udeležencem dogodka podala z videoposnetkom. Spregovorila je o načinu dela pri raziskovanju in o tem, kako ji je izdelava raziskovalne naloge pomagala pri nadaljnem delu.
Predstavila sta se tudi Simon Brezovnik in Simon Konečnik. Slednji je ravnatelj Elektro in računalniške šole na Šolskem Centru Velenje, prvi pa je bivši dijak te šole, ki je pod mentorstvom Simona Konečnika izdelal raziskovalno nalogo Zunanja razsvetljava v Mestni občini Velenje. Spregovorila sta o medsebojnem sodelovanju, načinu dela in o izkušnjah ter spoznanjih, ki sta jih med delom pridobila.

Kot zadnji se je predstavil Uroš Hercog, lanskoletni maturant Gimnazije Celje – Center. Predstavil je svojo raziskovalno nalogo, spregovoril o znanju, ki ga je med delom pridobil in mu še danes, kot študentu, zelo koristi. Spregovoril je tudi o svoji izkušnji s tekmovanjem raziskovalnih nalogoh in hkrati ponudil tudi kritiko tekmovanja in po njegovem mnenju zastarelih pravil in obrazcev, ki jih to tekmovanje še vedno uporablja.

Po zaključku prvega dela se je dogajanje preselilo na SŠGT Celje, kjer je potekala okrogla miza.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja