Dan Evrope

Danes, 9. maja, je dan Evrope, zato Evropa, bolj ali manj, praznuje mir in enotnost v Evropi. Kot po navadi tudi GCC ni pozabila na obeleževanje tega, za Evropo, pomembnega dne, konec koncev smo tudi mi člani programa Erasmus+ …

9. maja vsako leto obeležujemo in se spominjamo na zgodovinsko pomembno Schumanovo deklaracijo. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Zavzel se je za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Pogodbo o ustanovitvi takšne institucije so podpisali naslednje leto. Schumanov predlog šteje za začetek povezovanja držav v Evropsko unijo.

Tako danes po vsej Evropi potekajo takšna ali drugačna praznovanja, v Sloveniji pa praznovanje poteka predvsem v znamenju dveh obletnic, 60. obletnice podpisa Rimske pogodbe, ki je postavila temelje današnji Evropski uniji, in 30. obletnice programa Erasmus+.
Z Rimsko pogodbo se je začelo oblikovati življenje, kot ga v Evropi poznamo danes – prosto lahko delamo, študiramo in potujemo prek meja.
Vse od prvih študentskih izmenjav Erasmus leta 1987 pa smo priča še večji odprtosti, saj je že 9 milijonov ljudi izkoristilo možnosti študija, izpopolnjevanja ali dela v drugih državah EU  s programi, ki jih danes združuje Erasmus+.

Obletnici sta odlična priložnost za razmislek o pomenu odprtosti v Evropi, medsebojnega razumevanja ter solidarnosti med državami Evropske unije.

Zato si danes privoščite kaj v znamenju Evrope – pa naj bo to kakšna tradicionalna pesem, film, večerja ali pa samo kakšna sladica iz sosednje, evropske države! 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja