Celje na nogah

V ponedeljek, 3. decembra 2012, se je ob 16. uri pred občino Celje začel prvi celjski protest. V dobri uri in pol se je zbralo več kot 1000 ljudi, ki so s transparenti v rokah protestirali vse od Narodnega doma Celje pa do vhoda na sodišče.

Na začetku so se preko megafona zaslišali različni slogani: “Dol z lopovi!”, “Malo vas je, malo vas je pi*kice!”, “Gotovi, lopovi!”, “Celje!”, “Šrot, ne boš več komot!”, “Šrot, isti si falot!”. Odjeknile so tudi eksplozije, zaradi česar so se hitro pojavili policisti v popolni uniformi, ki so stražili vhod v Narodni dom. Pred Narodnim domom so si protestniki na betonskem valju zakurili ogenj, za gorivo pa porabili kar svoje transparente in letake s podobami politikov.

Na protestu so se zbrali ljudje vseh generacij, ki so v en glas vpili slogane in tako izražali svoje nezadovoljstvo. Kot na drugih protestih po Sloveniji so tudi v Celju policistom delili rdeče nageljne in vrtnice.

Po končni oceni naj bi škoda znašala okoli 4000 evrov. Poškodovanih je bilo nekaj stavb in kupole pred Narodnim domom. Policisti, ki so jih protestniki obmetavali z jajci, so zaradi izgredov aretirali 15 oseb, predvsem najstnikov, ki so prižigali eksplozive, obmetavali policiste z baklami in metali steklenice.
Čeprav je prišlo do manjših izgredov, je protest v Celju potekal precej mirno.

Verižna reakcija, ki jo je sprožilo nezadovoljstvo Mariborčanov, se je kot ogenj razširila po vsej Sloveniji. Ljudstvo se je postavilo na lastne noge in javno izrazilo svoje mnenje. Še enkrat se je v slovenski zgodovini pokazala moč in volja ljudstva, da se postavi za svoje osnovne pravice in normalno, spodobno življenje. Vsi, ki probleme rešujejo z nasiljem in izgredi, pa svetu in Sloveniji kažejo svojo nezrelost.

1 Komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja