CELJANI PRIPELJALI ANGELA NAZAJ V PIRAN

Učenci II. osnovne šole Celje so z našimi dijaki prejšnji konec tedna navdušili številno mednarodno občinstvo z glasbeno-scensko pripovedko Piranski angel po motivih Folkeja Tegetthoffa

 

V četrtek in petek, 30. in 31. 8, je bil atrij Georgios pod cerkvijo sv. Jurija v Piranu odet v pravljične zvoke. Mladi ustvarjalci z II. osnovne šole Celje in naši dijaki so skupaj z mentorji: plesalkama Bredo Stepan in Sandro Jazbec, zborovodjem Davidom Preložnikom, scenografko Ano Pečnik in mentorico igre in vezne besede Marjano Turnšek, uprizorili glasbeno-scensko pripovedko Piranski angel, ki je z avtorsko glasbo celjskega skladatelja Bojana Drakslerja nastala po motivih pravljic znanega, večkrat nagrajenega avstrijskega pripovednika in pravljičarka Folkeja Tegetthoffa, ki največ svojega časa preživi ravno v Piranu in na Južnem Štajerskem, kjer organizira tudi sloviti festival zgodb Fabelhaft. Projekt je bil prvič izveden leta 2014 v Celju v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije, na željo Tegetthoffa in piranskega župnika Zorka Bajca, pa so ga letos ponovili v Piranu. Ustvarjalci so navdih črpali iz zbirke pravljic Tisoč ogledal, kjer nedvomno prvo mesto zaseda Piranski angel, čudovita pripovedka o sobivanju z naravo in povezanosti tuzemskega in duhovnega sveta. Ob njej pa so mesto v predstavi našle tudi pravljice Škratki, Belina, Tempelj, Žlice in Koper. Piranska predstava je bila del slovesnosti ob odprtju novega stopnišča na kampanile piranske cerkve.

40-minutna predstava, kjer se harmonično prepletajo glasba, ples in beseda, je navdušila številne poslušalce iz vseh koncev sveta, z izpovednostjo pa je zapolnila tudi trenutno praznino piranskega zvonika, od koder so pred kratkim na prepotrebno obnovo odpeljali ikoničnega angela, ki je postal simbol tega bisera slovenske obale. Na II. osnovni šoli Celje in na naši šoli smo ponosni, da so naši dijaki poleg učencev II. osnovne šole lahko sodelovali s tako velikim literatom in osebnostjo kot je Tegetthoff, pa tudi sicer šoli vežejo posebne vezi, saj je poslopje naše šole do leta 1974 nudilo dom tudi II. osnovni šoli Celje. Leta 2012, ko so skupaj obeležili 100-letnico našega mogočnega secesijskega poslopja s sedaj že tradicionalnim, vsakoletnim projektom Naših 100+… pa so se med šolama stkale tudi ustvarjalne vezi. Ob Piranskem angelu, mjuziklih 13 in Krog življenja, ruskem večeru, so skupaj ustvarili tudi predstavo Maska rdeče smrti in redno sodelujejo zlasti na področju glasbe, plesa in gledališča.

Po uspehu v Piranu načrtujejo konec meseca tudi ponovitev v Celju, pred tem pa bodo 15. 9. z dopoldanskim eko-rekreativnih dopoldnevom v okviru akcije Očistimo Slovenijo 2018 in večernim koncertom zasedbe The Šlagers z gosti pri Vodnem stolpu v Celju obeležili tudi vsakoletno obletnico Naših 100+6, na GCC pa bomo ta dan začeli tudi z mesecem solidarnosti in humanitarno akcijo #zaLano, ki se bo zaključila s tradicionalnim jesenskim dobrodelnim koncertom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja