Budimpešta se je kopala v zlatu in srebru

Pevke dekliškega pevskega zbora Gimnazije Celje – Center smo 21. marca v jutranjih urah z avtobusom začele pot do Budimpešte, kjer smo se udeležile  mednarodnega zborovskega tekmovanja.

Tam smo se nastanile v hotelu in se po modni preobrazbi odpeljale do glasbene univerze, kjer nas je čakal prvi podvig – tekmovanje v klasičnem repertoarju. Z dobro mero energije smo več kot uspešno predstavile svoj glasbeni talent. Nato smo se borile s snežnimi razmerami in se udeležile prijateljskega koncerta, kjer smo izvajale pop in jazz komade v spremstvu GCC benda. Nad nastopi ostalih pevskih zborov iz Nemčije in Rusije smo bile navdušene in osuple.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9nHPyfbmBaU[/youtube]

Naslednji dan so nas čakale vaje za večerno tekmovanje v popularni glasbi in seveda tekmovanje samo. Med prostim časom smo obiskale nakupovalni center in si generalko ustvarile kar na prostem pred vhodom. S svojim nastopom smo si pridobile oboževalce in publiko, ki nas je nagradila z bučnim aplavzom. Po tako imenovani generalki je sledil nastop. dpz tekm

Pevke smo s svojim petjem in koreografijo dvorano napolnile s pozitivno energijo in navdušile občinstvo ter žirijo. Od vseh je najbolj »zažigala« pesem Natalije Verboten Zate na Triglav.

Najprej smo svoj odličen nastop proslavile s petjem na  avtobusu, kasneje pa se je celotna zasedba zbrala v apartmaju in proslavila sadove našega truda.

V sredo je sledila razglasitev rezultatov. Pevke smo se v Slovenijo vrnile z zlato plaketo iz klasičnega repertoarja in srebrno iz pop repertoarja.

V Budimpešti smo pevke maksimalno uživale, ustavile pa nas niso niti snežne razmere niti psihični in fizični napor ob tridnevnem tekmovanju v Budimpešti. Dobro voljo so s svojim humorjem in samozavestjo ustvarjali zborovodja David Preložnik in moška zasedba GCC banda pod vodstvom profesorja Šonca. dpz 4

Zborovodja David Preložnik je uspehe svojih pevk komentiral takole:

“Ne da se opisati občutkov, ko se podaš na mednarodno zborovsko tekmovanje s skupino, ki se je vse od začetka šolskega leta pripravljala za nekaj trenutkov petja na odru, in na koncu si še ocenjen.

A če vendarle poskusim opisati svoje občutke, je bilo s strokovnega stališča to velik presežek za tako mlad sestav. Glede na to, da smo se v ponedeljek podali na pot in popoldan že stali na tekmovalnem odru, je bil to velik napor. Peli nismo v kategoriji dekliških zborov, ampak v kategoriji ženskih zborov, torej lahko rečemo stopnjo višje; in ravno v tej kategoriji smo dosegli zlato priznanje, kar kaže na to, da je naše delo zastavljeno na dobrih temeljih.

V kategoriji popularne glasbe pa je bila povsem drugačna zgodba … Spet smo bili edini šolski zbor, ki je v konkurenci osmih zborov pokazal, da se v svojem izvajanju spogleduje tudi s popularno glasbo, ki potrebuje veliko več ‘kilometrine’, a si je v šolskem delu ne moremo kar tako privoščiti. Dobili smo visoko srebro, in to skupaj s šolsko instrumentalno zasedbo, s katero smo bili nadvse uigrani in naše muziciranje je bilo fenomenalno, predvsem za šolski zbor. A kot rečeno, kategorija je bila kar težka (glede na ostale zbore, ki se ukvarjajo samo s to zvrstjo glasbe) in zato smo še toliko bolj veseli doseženega rezultata.

Da zaključim, bilo je več kot sanjsko. Tako uigran tim, za kar gre velika zahvala kolegu prof. Sašu Šoncu in njegovim fantom; tako dobro spremstvo (prof. Danijela Marolt, prof. Mitja Telič in prof. Sašo Šonc) in tako dobre pevke, ki znajo slediti visokim ciljem in si za njih prizadevati … Vse to je lahko samo na GCC!!! Čestitke vsem!”

Ker se verjetno niste udeležili našega nastopa v Budimpešti, ste vljudno vabljeni, da nam prisluhnete 10. aprila v Celjskem domu in seveda maja na letnem koncertu.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja