(BREZ)MEJNO OB 30-LETNICI PLEBISCITA V GCC ČASOVNI KAPSULI

Tradicionalni predpraznični koncert bodo na Gimnazije Celje – Center (GCC) letos 23. 12. v spletni različici posvetili 30-letnici plebiscita o samostojnosti Slovenije, obletnicam političnih meja naše domovine in 220-letnicam rojstev Prešerna in Slomška. Koncert bo tudi del »časovne kapsule«, ki jo na GCC pripravljajo v okviru spomina na tri desetletja naše države.

Gimnazija Celje – Center vsakoletno decembrsko dogajanje na šoli in v knežjem mestu dopolni s tradicionalnim predprazničnim koncertom, ki ga pripravljajo glasbene zasedbe, ki delujejo na šoli že več kot šest desetletij. Letos je teh kar devet in kljub temu, da delo v šolah poteka na daljavo, mlade glasbenice in glasbeniki z mentorji ne mirujejo, temveč v aktualni krizi, ki ni le zdravstvena in ekonomska, ampak vedno bolj postaja tudi kulturna, iščejo nove načine in poti za ustvarjanje, druženje in delo. V sredo, 23. 12., ob 19. uri na YouTube in Facebook strani GCCprirejajo slavnostni spletni koncert, ki so ga poimenovali (Brez)mejno. Gre za temo celotnega šolskega leta 2020/2021 v katerem se Slovenci in svet spominjamo 100-letnic političnih meja, 30-letnice plebiscita o samostojni Sloveniji in 220-letnic rojstev Franceta Prešerna in Antona Martina Slomška. Koncert bo tudi del gradiv, ki jih bodo skupaj s prispevki dijakov, ki se v teh dneh zbirajo na naslovu domovini.zelim@gcc.si umestili v časovno kapsulo, ki jo bodo zazidali v šolski hodnik kot darilo zanamcem v spomin na praznovanje 30-letnice slovenske samostojnosti.

V vabilu so zapisali, »da v kakofoniji različnih zvokov sodobnega sveta in nenavadnega časa v katerega nas je pahnil novi virus, glasba še vedno ostaja univerzalna govorica, ki prestopa meje in združuje tudi tisto, kar je na videz nezdružljivo. Miklavžev koncert glasbenih sestavov GCC, s katerim v Narodnem domu Celje tradicionalno uvedemo predpraznični utrip na šoli, se tako letos seli na splet, naslovili pa smo ga (Brez)mejno. S koncertom želimo, četudi od daleč, v spomin priklicati tiste najlepše dogodke leta, ki se izteka, pa desetletja, ki se preveša v naslednje, tridesetletja in stoletja zgodovinskih spominov na dogodke in ljudi, ki so hodili po različnih poteh, a z dobrimi cilji pred očmi in nas pripeljali v svet, ki bi moral biti brezmejno svetal in lep, če bi prav vsi v njem iskali poti, ki vodijo svetlim sanjam naproti.« Koncert bo neke vrste kolaž največjih in najbolj množičnih nastopov iz preteklih štirih let, voščil mladih glasbenic in glasbenikov Dekliškega pevskega zbora, Noneta GCC, FaVoZe, zasedbe The Šlagers ter glasbene poslanice mentoric in mentorjev – GCC glasbeni pozdrav domovini, čestitka ob bližnjem dnevu samostojnosti in enotnosti z iskrenimi željami za mirne in lepe praznike ter srečno, zdravo in brezmejnih poti polno novo leto.

Na GCC so sicer predpraznično dogajanje tradicionalno uvedli s Ta veselim dnevom kulture, kjer so podelili 61 šolskih Prešernovih priznanj in 3 nagrade za naj kratko zgodbo, z natečajem za GCC najnovotvorjenko in izdajo avtorskega prvenca tretješolca Jona Kanjirja, zgodbo Tudi Luka nosi masko. 11. 12. so na Facebooku pripravili improvizacijsko gledališko predstavo GCC impro lige, 16. 12. Centrovizijo, 18. 12. zaključujejo s prvim delom velike dobrodelne akcije #misijaČLOVEK, 22. 12. bo na facebooku potekala Bela snežinka, tradicionalna prireditev dijakov umetniške gimnazije, 23. 12. pa se bodo s prazničnim glasbenim pozdravom Sloveniji zaključile tudi  spletne obvezne izbirne vsebine, ki jih na GCC letos s številnimi delavnicami namenjajo osebnostni rasti dijakov, praznično dogajanje pa 26. 12. z impro večerjo na Facebooku. Na GCC še vedno upajo, da bodo lahko v novo leto vstopili s tradicionalnim Novoletnim koncertom glasbenih sestavov, ki ga načrtujejo 7. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja