Breaking the communication boundaries

Za in proti, zavod za kulturo dialoga, se je v prejšnjem tednu udeležil mednarodne izmenjave v okviru projekta Breaking the communication boundaries, ki ga je v okviru programa Mladi v akciji organiziralo Hrvaško debatno društvo. V izmenjavi so sodelovali mladi iz Litve, Španije, Češke, Hrvaške, Romunije, Poljske in Slovenije. Slovensko delegacijo so sestavljali Ana Štravs iz Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, Eva Kolman iz Gimnazije Litija, Jure Macuh in Matej Ocvirk iz Gimnazije Celje Center ter kot spremljevalec Aljoša Polšak, stalni sodelavec Za in Proti in bivši dijak Gimnazije Celje – Center.

Mladi iz vseh držav so skozi aktivnosti spoznavali druge kulture in razvijali tako verbalne kot neverbalne veščine komuniciranja. Člani slovenske delegacije so se v demonstracijski debati pomerili z ekipo iz Hrvaške na debatno trditev »Ta zbor verjame, da moderni mediji zbližujejo prebivalce Evrope.« Debati je sledila javna razprava z ostalimi udeleženci. Izkazalo se je, da mladi medije zelo različno dojemajo.

Aktivnosti sodelujočih v projektu so vključevale veliko timskega dela. Tako so udeleženci spoznavali, katere so največje prepreke pri komunikaciji oziroma kje prihaja do nevšečnosti, katerim se lahko dostikrat izognemo. Skozi interaktivne vaje so urili svoje veščine v sodelovanju znotraj skupine in nato tudi med posameznimi skupinami.

Poskrbljeno je bilo tudi za razvedrilo. Kot se za takšen projekt spodobi, so ob večerih udeleženci skozi tako imenovane »medkulturne večere« spoznavali druge kulture. Tako so mladi iz vsake države pripravili predstavitev, ki ji je sledilo druženje v slogu kulture.

Ob koncu so bili vsi zelo zadovoljni z dogodkom in so se strinjali, da bi takšen projekt še večkrat ponovili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja