BOG MASAKRA

Pronicljivi in angažirani humor sodobne francoske komedije   

Francoska komediografinja Yasmina Reza je avtorica najuspešnejših komedij našega časa. Je ena najsvetlejših zvezd sodobne francoske in evropske dramatike, ki je s svojim prepričljivim dramskim jezikom nagovorila tudi dijake Gimnazije Celje – Center in mentorico Dramske skupine GCC prof. Bergit Vrečko. V sredo in četrtek, 30. ter 31. 1. 2019, so na odru male dvorane Celjskega doma v glavnih vlogah nastopili tretješolki Jona Kunej in Tina Reher ter četrtošolca Leon Golub in Adrian Ledl.

Predstava govori o dveh zakonskih parih, ki se srečata v stanovanju družine Houillé, ker sta se enajstletna sinova stepla; Ferdinand je Brunoju izbil dva zoba. Delo nas popelje v humorno situacijo, ki odpira resne teme sodobne družbe. Liki, ki se soočajo z najrazličnejšimi težavami, kot so obsesija z mobilnim telefonom, osamljenost in izkoriščanje kapitalističnega sistema, kaj kmalu izgubijo glavni namen srečanja in nepričakovano razkrijejo njihove osebne in zakonske težave, dialog pa se sprevrže v besedni masaker. In kdo je Bog masakra?

Tina Reher (Véronique Houillé), Leon Golub (Michel Houillé), Jona Kunej (Annette Reille) in Adrian Ledl (Alain Reille) so se odlično vživeli v svoje vloge. Celotna predstava se večinsko drži originalnega besedila in ideje klasične uprizoritve. Izvrstno igro so podprli s preprosto scensko postavitvijo in glasbo, ki se je skladala s konceptom predstave. S statičnostjo so prikazali domačnost dnevne sobe, ki so jo občasno popestrili z napetim vzdušjem polnim humorja med protagonisti.

 

Sledko ekipa iskreno čestita mladim igralcem ter mentorici. Po prvi uspešni predstavi pa vsi že težko čakamo nov kulturni prispevek dijakov naše šole, ki se nam obeta konec februarja. Gledališka skupina Središče pripravlja predstavo Trpljenje mlade Hane avtorice Katje Gorečan, ki jo je mojstrsko dramatiziral Aljaž Primožič, 3. b. Središčniki bodo delo uprizorili 28. 2. in 1. 3. ob 19. uri v Celjskem domu. Število mest je omejeno, zato pohitite z rezervacijami sedežev – te boste lahko rezervirali od 4. 2. dalje v tajništvu šole oz. po e-pošti info@gcc.si.

 

L. V.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja