BODI SVETILKA Zmaga svetlobe nad temo

Dobrodelni koncert Gimnazije Celje – Center se to leto organizira že desetič zapored. Koncert bo v petek, 27. 10., datum pa je, verjeli ali ne, enak, kot je bil za prvi dobrodelni koncert, ki so ga dijaki pripravili v letu 2007. Letošnji naslov koncerta je BODI SVETILKA Zmaga svetlobe nad temo v organizaciji 4. I. 

Ne le govoriti o vrednotah, ampak jih aktivno živeti, biti zgled in tista luč, ki razsvetli temo stiske in obupa je nekaj, na kar smo na GCC smo zelo ponosni. Ponosni smo na naše dijake, ki nam s številnimi akcijami dokazujejo, da so solidarnost, strpnost in čut za sočloveka, pomemben del njihove mladosti in tudi nas starejše opominjajo, da tega dela nikakor ne smemo izpuščati iz svojih življenj, še manj pa iz našega vzgojno-izobraževalnega sistema, ki mora stremeti k dobrim odnosom z velikim srcem. 

g. ravnatelj Gregor Deleja

V petek, 27. 10., bodo ob 11.30 v športni dvorani GCC številno občinstvo razveselili gostje s slovenskega glasbenega sveta in dijaki, ki bodo s svojim nastopom podprli eno največjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem. V preteklih desetih letih so sedanji, nekdanji dijaki in učitelji ter gostje in pokrovitelji zbrali že več kot 50.000 EUR v denarju in materialu in jih podarili v dobrodelne namene.  Pomagali so žrtvam naravnih in prometnih  nesreč ter mnogim vrstnikom in njihovim družinam, ki so se spopadali s hudo socialno stisko ali zdravstvenimi težavami.

Glavni organizator letošnjega koncerta je 4. i-razred. Na koncertu so svojo prisotnost že potrdili gostje iz sveta politike, kulture ingospodarstva, pa tudi predstavniki drugih skupnosti učencev iz celotne regije. Njihovemu vabilu k nastopu na koncertu so se odzvali Modrijani, Adi Smolar, klarinetist Goran Bojčevski, pevke Biba Novak, Sabrina Zavšek in Ana Logar, nastopili pa bodo tudi pesnik in slamer Tilen Letner, dijak 4. i-razreda, ter šolska zasedba The Šlagers, ki jo vodi prof. Sašo Šonc.

Letošnji organizatorji dobrodelnega koncerta so 4. I razred, pri akciji pa sodeluje celotna šola. Zbrani denar bodo namenili štiričlanski družini, katero sestavljajo mati samohranilka in trije otroci, ki so se zaradi zlorab in nasilja znašli v hudi socialni stiski. Mati je nezaposlena, dva otroka obiskujeta osnovno, eden pa že srednjo šolo. Živijo v konstantnem strahu, saj jih je v preteklosti psihično in fizično zlorabljal oče. Nihče si ne predstavlja s kakšnim pritiskom ter strahom se družina sooča; družini je nujno potrebna psihično pomoč pri zares dobrem psihijatru, a žal si ga ne morejo privoščiti. Tukaj pa nastopimo mi! Prostovoljni prispevki v višini 3 € ali več se v razredih pobirajo do 23. 10. 2017 (blagajniki denar oddajo prof. Marjani Turnšek) ter pa na dan koncerta.

Mentorica Dijaške skupnosti, prof. Marjana Turnšek, je o dobrodelnem koncertu povedala:

Deset let je tega, kar so po naši regiji pustošile hude ujme in se je na sestanku dijaške skupnosti porodila ideja, da bi tudi dijaki aktivno pomagali vsem prizadetim. Odtlej je jesenski dobrodelni koncert postal stalnica na GCC in nanjo ter vse organizatorje in dijake ter učitelje, ki pomagajo, smo zelo ponosni. V teh letih smo na pomoč priskočili žrtvam naravnih nesreč, socialno ogroženim z OŠ Glazija, 10-letni Emi z Apertovim sindromom, Barbari, ki jo je prometna nesreča prikovala na invalidski voziček, družini Gilvčert, ki je ostala brez strehe nad glavo, naši nekdanji dijakinji Veroniki, ki je v prometni nesreči utrpela hude poškodbe, osnovnošolcu Alenu, ki se je v pogumno spopadel z limfomom, šestčlanski družini iz okolice Celja, deklicama s cerebralno paralizo in trem družinam s Celjskega v hudi socialni stiski.

(Foto: Prvi dobrodelni koncert GCC, 27. 10. 2007)

Organizatorji so povedali, da so izjemno naklonjeni tovrstnemu izkazovanju humanosti, dobrodelnosti in pomoči, zato niso veliko razmišljali o tem, če bodo prevzeli organizacijo koncerta. Klementina Zaveršek, 4. I, je o sami organizaciji povedala takole:

Sama priprava sicer še zdaleč ni bila tako enostavna, kot bi si marsikdo mislil, ampak nam je celoten projekt predstavljal izziv in izkušnjo, ki je še dodatno obogatila naše 4. leto na Gimnaziji Celje – Center. Organizirati jubilejni dobrodelni koncert na GCC je za nas, dijake likovne gimnazije četrtega letnika velika čas. Vsa leta smo sodelovali pri številnih šolskih akcijah saj želimo pomagati čim več ljudem, ki so v stiski. K temu nas je ves čas spodbujala tudi naša razredničarka prof. Saša Komadina. Timski duh in skupen cilj – pomagati družini v največjem možnem obsegu, sta bila prava motivacija, ki nas je spremljala preko celotnega projekta. Iskreno upam, da bo koncert zasijal v najsvetlejši podobi, kot smo sijali mi, ko smo ga ustvarjali.  Moto koncerta, ki smo ga izbrali izhaja iz naših občutkov, da vedno več družin, predvsem pa naših vrstnikov, preživlja težke in temne čase in prav je, da skupaj z njimi poiščemo pot, ki je svetla. Da jim pokažemo, da niso sami in da pot solidarnosti in pomoči razsvetlimo tudi vsem našim sošolkam in sošolcem z željo, da v svojem srcu vedno najdejo prostor za sočloveka

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati zlasti tiste vrednote, ki so zlasti v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko sicer pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica, v decembru pripravljajo posebno akcijo za bolne otroke in dobrodelno večerjo za brezdomce, dijaki pa sodelujejo tudi pri ekoakcijah zbiranja starega papirja, tonerjev in zamaškov, zbiranjem učbenikov, šolskih potrebščin in igrač ter sprotnimi odzivi na aktualne problematike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja