Blaž Škrablin in Denis Mastnak: vestna akvarista naše šole, ki iščeta naslednike

Naša gimnazija ponuja ogromno možnosti za delo in zabavo zunaj pouka. Tokrat vam Spletko predstavlja nekoliko drugačne dejavnosti, s katerimi se ukvarjata dijaka 4. E, Denis Mastnak in Blaž Škrablin. Fanta že tri leta pridno urejata šolske akvarije in skrbita za njihove prebivalce.

Kako je prišlo do tega, da sta ravno vidva začela skrbeti za šolske akvarije?

Na začetku drugega letnika sva kar sama prosila profesorico Kamenšek Gajšek in gospoda laboranta, ali smeva malce urediti akvarije, saj se nama niso zdeli preveč lepi. Z delom sva nadaljevala in kmalu se je spletlo prijateljstvo med gospodom laborantom, gospodom hišnikom in nama. Imela sva tudi opravičeno odsotnost od pouka, kar nama je bilo seveda všeč.

Foto: Sara Polanc

Sta z delom nadaljevala zaradi ljubezni do vodnih živali ali zaradi možnosti opravičene odsotnosti od pouka?

Kombinacija obeh stvari. (Smeh.)

Koliko časa vama vzame delo z akvariji?

Navadno vsaj enkrat tedensko obiščeva akvarije in za delo porabiva približno dve uri. Ob posebnih priložnostih ali morebitnih okvarah akvarijev pa potrebujeva več časa. Pred stoletnico šole sva si vzela vse dopoldne, da sva akvarije uredila slovesnosti primerno. Najino delo je tisti dan poželo precej pohval.

Kaj točno pa skrb za akvarije vključuje?

Menjevanje vode, hranjenje rib, odstranjevanje poginulih rib, dolivanje vode (veliko je izhlapi) …

Kako so se akvariji spremenili od takrat, ko sta jih začela urejati, in do danes?

Najprej sva iz premajhnega akvarija rešila želvo in pripravila dom za ribice. V 40-litrskem akvariju je bilo včasih le nekaj hišic poginulih polžev, bil je grozno umazan, na dnu se je nahajal centimeter umazanije, zelo je smrdel in že deset let se v njem ni nič spremenilo. Midva sva ga očistila in vanj naselila ribice. V drugem akvariju je živel malce večji som in v njem je bilo preveč rastlin, tako da filtri niso delovali.

Ali tudi vidva odločata o tem, kdo se na novo priseli v šolske akvarije?

Vsekakor o tem odločava midva. Pred kratkim smo na GCC sprejeli pajka, ki ga lahko vidite v prvem nadstropju zraven vseh ostalih živali.

Kaj menijo o vajinem delu vajini sošolci in prijatelji?

Najprej je bilo seveda kar nekaj posmeha, kar sva ignorirala, saj sva hitro ugotovila, da naju delo z akvariji veseli in v njem uživava, obenem pa skrbiva za živali in boljšo vizualno podobo hodnika. Veseli naju, ko vidiva, da se marsikdo ustavi pred akvarijem in si ga bolje ogleda.

Lahko za tiste, ki ne vedo, kaj se je zgodilo z želvo (Đurom), ki je dolgo prebivala na GCC, povesta njeno zgodbo?

Želva je živela v premajhnem akvariju, kjer se ni dobro počutila, zato smo jo osvobodili in sedaj prebiva v ribniku. Še to poletje smo jo videli in videti je precej bolj zadovoljna, upamo pa, da je ne bo prizadela zima, če bo slučajno preveč mrzlo.

Foto: Sara Polanc

Vaju tudi nasploh zanimajo morske živali?

Seveda, oba poglabljava biologijo in tudi doma imava živali.

Denis: Jaz imam tri akvarije, kuščarja, škorpijona, pajka in papigo.

Blaž: Jaz imam dva akvarija in kuščarja.

Oba sta dijaka četrtega letnika. Kaj se bo zgodilo z akvariji, ko bosta zapustila šolo?

Iščeva koga med prvimi letniki, ki bi ga zanimalo delo, ki ga trenutno opravljava midva. Če je kdo zainteresiran, naj se prosim javi nama osebno ali piše kar v uredništvo Spletka (spletko@gcc.si), pa bomo vzpostavili kontakt.

Blažu in Denisu se zahvaljujemo za prijeten intervju, predvsem pa za to, da jima uspeva pestriti videz hodnika in izboljševati bivanjske pogoje živali na GCC. Vse zainteresirane prvošolce pa prijazno pozivamo k temu, da z njima vzpostavijo stik in še sami izkusijo čare vodnega življenja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja