Bili smo priča svetovnemu rekordu

V soboto, 12. 4. 2014, je bil za moško ragbi reprezentanco pomemben dan, saj so se na Ljubljanskem stadionu ŽAK pomerili z reprezentanco Bolgarije.  Naša reprezentanca je v evropskem pokalu narodov skupine 2C slavila z rezultatom 43:17.

Tekmo, ki je imela pomembno vlogo za obstanek v 2. kakovostnem razredu, smo si ogledali tudi nekateri dijaki in profesorji Gimnazije Celje – Center. Pod »angleškim« vodstvom gospoda Benjamina Asha (asistenta za angleški jezik) smo spoznali osnove in pravila te zelo zanimive in dinamične ekipne igre. Velja omeniti, da je je bilo na tekmi več kot 2.500 gledalcev, nekaj vrst pod nami pa je sedel predsednik države. Borut Pahor je vseskozi vihtel veliko slovensko zastavo in bučno spodbujal naše fante. Vzdušje na tekmi je bilo izjemno, saj je bila tribuna nabito polna, k temu pa so svoj delež dodali tudi slovenski igralci, ki so dokazali, da znamo tudi Slovenci igrati ragbi. Zares so pustili srce na igrišču in si zasluženo priigrali tako želeno zmago. Dodati moramo tudi, da smo bili priča svetovnemu rekordu, saj se na mednarodni reprezentančni tekmi (vsaj v moderni dobi)  še ni zgodilo, da bi v eni izmed izbranih vrst na igrišču istočasno nastopalo pet bratov. To so bili bratje Archie, Frankie, George, Jack in Max Škofic, slednji je bil tudi proglašen za najboljšega igralca tekme, saj je dosegel veliko točk in pokazal izvrstno igro.

Ob koncu tekme smo se pogovarjali z velikim ljubiteljem ragbija, gospodom Ashom. (Opomba: pogovor je potekal v angleščini, odgovori so bili prevedeni)
Benjamin Ash
Benjamin Ash

Kakšna se vam je zdela tekma?
Dobra, navdušen sem, vendar sem pričakoval malce več kvalitete na obeh straneh. Lahko bi rekli, da je reprezentanca Slovenije enako kakovostna kot Ljubljana (Rugby Klub Ljubljana). Vesel sem, da je bil stadion napolnjen in vzdušje odlično.

Kako to, da smo šli danes na to tekmo, kdo je vse skupaj organiziral?
Bil sem na seminarju Ragbi zveze Slovenije in dobili smo karte, zato sem vprašal Gregorja (prof. Bariča in prof. Delejo), ali je možnost, da organiziramo ogled tekme za dijake, na koncu nam je z veliko pomoči le uspelo.

Kakšna je vaša povezanost z ragbijem?
Ragbi igram od šestega leta. Igral sem za srednješolsko ekipo in lokalni klub, na hrbtu sem nosil številko 9. Veliko tekem smo igrali po državi (Veliki Britaniji) in na turnirjih v različnih državah (Estonija, Nizozemska), zdi se mi, da smo enkrat igrali celo v Sloveniji, vendar nisem čisto prepričan.

Kakšne so vaše želje in načrti glede ragbija?
Želim ustanoviti klub, saj menim, da v Sloveniji ni dovolj ragbi ekip, otroci pa so zainteresirani. Celje je dovolj veliko mesto, da bi lahko imelo klub. Če ljudi pritegnejo rokomet, nogomet in košarka, zakaj jih ne bi ragbi? Pogovori z Nacionalno ragbi zvezo že potekajo. Začeli naj bi v maju, ime programa pa je »GET INTO RUGBY«. 1. del našega načrta je, da po šolah organiziramo, da otroci poskusijo igrati in vidijo, če jim ugaja. 2. del je igranje in postopno učenje ragbija, 3. del pa je klub, redni treningi in ekipa, ki bi tekmovala na tekmah in turnirjih. Vendar potrebujemo finance, brez tega ne gre.

Kako težko bo izpeljati ta program? Ste v tem sami, ali vas kdo podpira?
Igor (Topole – ravnatelj 2. OŠ Celje) in Gregor Deleja sta mi v veliko pomoč, to me zelo motivira. Vsak dan bolj si želim, da bi nam uspelo in v to tudi verjamem.

Tudi mi upamo, da se mu želja uresniči. Pokukajte v galerijo in si oglejte, kako smo se imeli športni navdušenci v Ljubljani. 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja