Barvita sobota

Prebudila sem se v čudovito jutro, sončno, brez oblačka, z nasmehom na obrazu …

No, dobro, priznam, niti ni bila tako sončna. Dejansko je bilo toliko oblakov, da nisem videla sonca in tudi nasmeh je kmalu izginil, ko sem se spomnila, da je danes velikonočna sobota in jaz sem brez pirhov!

Kaj kmalu sem postala prepričana, da moje jutro ni več tako zelo čudovito …

Skobacala sem se iz postelje in odšla v kuhinjo preverit, kaj od vseh potrebnih sestavin sploh imam.

Začetek ni bil obetaven, saj nisem imela ničesar.

Ni mi preostalo drugega, kot da grem po trgovinah, čeprav v času največjih gneč.

Ko sem se na poti jezila sama nase in na svojo pozabljivost ter si postavljala vprašanje, če lahko gre danes še kaj narobe, si nisem mislila, da bo nekdo, ki posluša moje misli, to vprašanje vzel dobesedno in poskrbel še za večje poslabšanje mojega že tako razjarjenega stanja … Namreč v nobeni trgovini niso imeli več barv za jajca!!!

Vendar se nisem vdala, o ne! Nastalo situacijo sem si vzela kot naslednji izziv in se odločila, da jajca obarvam naravno, tako kot me je naučila babica. Dobro, spletne strani. Pa saj ni važno.

S polnimi vrečami sem prišla domov. Zadovoljna sem ugotovila, da imam vse potrebne sestavine:

– ponev in pokrovko

– sveža jajca,

– kis,

– kvalitetno vodo,

– čebulne lupine,

– najlonko,

– travniške rastline in

– dobro voljo :).

Ponovno motivirana za praznik, sem se lotila dela. Naj opišem svojo metodo:

1. Neskuhana jajca navlažimo.

2. Nanje pritisnemo različne rastline.

3. Pritrdimo jih tako, da trdno ovijemo okoli jajca najlonko, jo zavežemo s sukancem in omot položimo v posodo s čebulnimi olupki, s katerimi dosežemo čudovit marmornat učinek.

4. Jajca damo v vodo (naj bo dovolj vode, da prekrije jajca) in zavremo.

5. Zmanjšajmo ogenj in kuhajmo od 10 do 15 minut.

6. Dlje ko kuhamo, temnejši bo barvni odtenek, a ne manj kot 8 minut, da bodo jajca trdo kuhana.

7. Kuhana jajca ohladimo in odvijemo omot.

Polna pričakovanj sem čakala, da se bodo pirhi dovolj ohladili, da lahko odvijem omot.

Med čakanjem pa nisem pozabila na Vas, ki ste prav tako željni novih znanj kot jaz, zato sem izbrskala nekaj zanimivosti o jajcih:

– Sanjanje pobarvanih velikonočnih jajčk pomeni, da boste v kratkem praznovali ali pa se veselili skupaj z vašo družino ali prijatelji.

– V krščanstvu velikonočno jajce simbolizira Kristusovo vstajenje, kaplje njegove krvi ali rane, jajca pa so del posvečenih velikonočnih jedi. Poraba jajc se zato v Sloveniji ta čas podvoji.

– Jajce je indoevropski pomladni simbol, podoba novega življenja in rodovitnosti.

– Po Sloveniji velikonočno okrašena jajca po pokrajinah poimenujejo različno. Imenujejo jih pirhi, pisanke, remenke, remenice, škrabanke, drsanke, pisanice, pierhi ipd.

– Jajca nekateri označujejo za popolno živilo, saj je sestavljeno iz štirih elementov: jajčna lupina predstavlja zemljo, beljak vodo, rumenjak ogenj in zračni prostorček pod zaokroženim delom lupine zrak.

In prišel je trenutek spoznanja …

Olajšana ugotovim, da so moji pirhi uspeli!

Pisana sobota

Želim Vam lepe praznike!

Rose

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja