Balet v Knežjem mestu

Zadnja otroška glasbena matineja Hermana Lisjaka v letošnjem letu bo celjske otroke 21. 12. popeljala v čudoviti svet baletne umetnosti.

Z baletno Glasbeno sobotnico Hermana Lisjaka, prebivalca edinega otroškega muzeja v Sloveniji, ki vsak mesec v svojem Brlogu v Muzeju novejše zgodovine Celje gosti glasbenike od blizu in daleč ter odpira pogled na klasično glasbo in estetske svetove otrokom med 3. in 10. letom, se bo v soboto, 21. 12., s predstavama ob 10.00 in 17.00 v Slovenskem ljudskem gledališču Celje zaključil prvi del druge sezone uspešnega projekta, ki nastaja v sodelovanju med muzejem in Hišo kulture Celje ter s številnimi partnerji. Tokrat se bodo z 2. dejanjem znanega baleta Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega predstavili mladi baletniki Baletne šole Tamare Divjak.

Herman Lisjak in moderator Luka Marcen bosta otrokom tokrat odstrla čudoviti sveta baleta in glasbenega gledališča, na programu pa sta kar dve komentirani predstavi, namenjeni abonentom otroškega abonmaja SLG Celje Abonmajček in Hermanovega glasbenega abonmaja, pa seveda vsem malim in velikim radovednežem, ki vstopnice za eno izmed predstav že lahko kupijo pri blagajni SLG Celje. Zgodba o princeski Odette, ki jo ugrabi čarovnik Rothbart in jo spremeni v labodko, ki le čez noč dobi človeško telo ter princu Siegfriedu, ki jo skuša rešiti uroka, že stoletja navdihuje številne umetnike, ena njenih najbolj znanih predelav pa je najbrž tudi najbolj znani balet ruskega romantičnega skladatelja Čajkovskega Labodje jezero. Tokratna uprizoritev 2. dejanja je nastala v baletni šoli celjske baletke Tamare Divjak, ki se je tudi podpisala pod koreografijo, v njej pa sodeluje več kot 30 učenk in učencev. Bleščeča kostumografija je delo Ivone Novak, lučni mojster pa je Damjan Ovtar.

Tokratna glasbena matineja nastaja v sodelovanju s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje in Regionalno kulturno navezo Triangel, saj je predstava z velikim uspehom v začetku decembra že gostovala v Žalcu in Velenju. Glasbene sobotnice se nadaljujejo v mesecu januarju, ko bodo v Muzeju novejše zgodovine 18. 1. z zimsko glasbeno pravljico nastopili dijaki programa predšolska vzgoja Gimnazije Celje – Center.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja