Avstrijski finale Korenin večnosti

Z odmevno predstavo mladih iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije se je minuli konec tedna v avstrijskem Bad Ischlu sklenil dvoletni Comenius projekt Multicultural Musical Theatre.

V soboto, 25. 5., se je pred razprodano veliko dvorano Kongress&Theaterhausa Bad Ischl s predstavo Roots of eternity (Korenine večnosti, op. p.) sklenilo uspešno dvoletno sodelovanje Glasbene šole Ivana Matetića Ronjgova iz Pulja, Deželne glasbene šole Bad Ischl in Gimnazije Celje – Center. Več kot 100 mladih je v dobro uro trajajočem glasbeno-gledališkem spektaklu na inovativen način povezalo bogato kulturno izročilo in folkloro vseh treh držav in si za svoj nastop prislužilo stoječe ovacije. Predstavo so si ogledali tudi številni ugledni gostje, med njimi predstavniki deželne vlade Zgornje Avstrije, veleposlanika Hrvaške in Slovenije v Avstriji ter predstavniki avstrijskega zveznega ministrstva za kulturo, o projektu in predstavi pa je obsežno poročala tudi avstrijska nacionalna televizija ORF. Projekt je bil del evropskega programa Comenius, Vseživljenjsko učenje.

BadIschl2013_3

Projekt Multicultural Musical Theatre so vse tri sodelujoče šole pripravile z namenom, da med mladimi zbudijo zanimanje za odkrivanje kulturnih korenin in ljudskega izročila. V preteklih dveh letih so tako ekipe učencev, dijakov in mentorjev pripravljale futuristično glasbeno-gledališko predstavo, v kateri so povezali omenjene elemente. Delo govori o daljni prihodnosti, ko medgalaktična raziskovalka Gaia Autslohr odkrije in ponovno združi tri sprte planete, ki jih povezujejo presenetljive podobnosti. Njihovo sovraštvo je del starega uroka čarovnice Uršule, ki zaradi zavisti, ki jo v njej zbudi sloga in prijateljstvo med ljudstvi, prebivalce razdeli na tri različne planete. Eden izmed poglavitnih ciljev projekta je bil ustvarjanje medkulturnega dialoga in spodbujanje strpnosti ter timskega dela, rezultat pa izjemen dosežek mladih, ki so v produkcijskem delu predstave skupaj z mentorji postorili vse – od ideje, zasnove in realizacije scenarija, libreta, priredb ljudskih pesmi treh dežel, režije, koreografije in končne inscenacije.

BadIschl2013_2

Knežje mesto in Slovenijo sta v projektu zastopali Gimnazija Celje – Center in Hiša kulture Celje, ki nista sodelovali le v umetniškem delu, ampak sta skrbeli tudi za koordinacijo med partnerji, prevode v vse jezike, oblikovanje in pripravo vseh tiskovin, projektno spletno stran www.mmtheatre.eu ter video- in fotodokumentiranje vseh faz procesa.

Zaključek projekta MMT pa nikakor ne pomeni konca sodelovanja med partnerji, ki so na sklepnem sestanku v Bad Ischlu že zasnovali prihodnje produkcije, ki bodo vse tri šole, mesta in države povezovala tudi vnaprej.

BadIschl2013_1

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja