Apeli: Pišem za pravice!

Drage dijakinje in dragi dijaki!

Ste opazili na šoli kakšno spremembo? Če se vam je pogled ustavil na šolskih tleh, ste videli, da jih po novem “krasijo” človekove pravice. Če ste v sredo dobro prisluhnili, ste med razrednimi urami slišali tudi radijsko oddajo na temo apelov. GCC se je letos pridružila akciji Amnesty International Slovenija z naslovom: Pišem za pravice.

Med razrednimi urami prihodnji teden boste lahko zapisali svoj apel – poziv vsem tistim, ki so jim kršene osnovne človekove pravice in so, zaradi nam povsem nepojmljivih okoliščin, preganjani oz. v zaporu. Poziv lahko napišete v angleščini ali slovenščini, podpišete se lahko zgolj z imenom in dopišete državo. Poleg njega pa lahko zapišete posamezniku tudi podporno pismo, kakšno lepo misel, mu napišete pesem ali mu kaj narišete.

Morda se sprašujete, kako bo vaše pismo pripomoglo k spremembam. BO!!! Pritisk na oblasti, ki ga množičnost teh pisem povzroči, spreminja svet. Po vsem svetu je bilo lani napisanih rekordnih  3,7 milijona apelov.

In za koga bomo pisali letos?

  • Za otroke begunce v Sloveniji, ki ne znajo slovensko.
  • Annie Alfred, iz Malavija, ki jo lovijo jo zaradi delov telesa.
  • Za staroselce v dolini reke Peace, v Kanadi, ki branijo zemljo svojih prednikov.
  • Fomusoha Ivo Feh, iz Kameruna, ki mu zaradi SMS-a obsojen na 10 let zapora.
  • Edwarda Snowdena, iz ZDA, čigar pogum je spremenil svet.
  • Eren Keskin, iz Turčije, ki je bila več kot 100-krat preganjana, ker ni tiho.

To so ljudje, ki vsak dan in na vsakem koraku trepetajo za svojo varnost in življenje.

Poglejte na šolska tla, ne teptajte človekovih pravic, ampak jih spoštujte in se zanje borite. 1. člen Splošne Deklaracije o človekovih pravicah pravi: Vsi ljudje se rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice. Obdarjeni so z razumom in vestjo in bi morali ravnati drug z drugim kakor bratje.  Tako se tudi obnašajmo, spoštujmo drug drugega in pomagajmo tistim, ki si sami ne zmorejo.

Pišite! Za življenja gre!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja