Ameriški pridih na GCC

16. 4. 2012 smo se ob 13.15 debaterji in predstavniki razredov polni pričakovanj posedli na stole v knjižnici. Pred nami je za mizo sedel vojak v svoji uradni ameriški uniformi in seveda smo vsi komaj čakali na začetek »predavanja«. Kmalu smo izvedeli, da nas je vojak v bistvu prišel poučiti o ameriškem stilu življenja ter šolanju v Ameriki.

Seveda smo najprej pregledali dela, ki se dogajajo na ambasadi, njihov običajen delovni dan, število zaposlenih … Nato pa nam je Major Beatty obljubil “fun stuff”‘. Najprej je primerjal stereotipno Ameriko (in Američane) z resnično sliko. S sabo so ‘pripeljali’ tudi Slovenca, ki se je v približno 6. razredu preselil v Ameriko, vendar je prišel nazaj v našo prelepo Slovenijo. Seveda ni šlo brez primerjave Slovencev in Američanov, vprašanj o kulturnem šoku in kulinarike v Ameriki in pri nas. Spoznali smo razliko med javnimi in zasebnimi šolami in da so včasih  javne šole celo boljše. Seveda smo omenili štipendije, študentski stil življenja v Ameriki in možnosti zaposlitve med študijem. Pogovarjali smo se o nedavnih strelskih napadih na šolah in kako to vpliva na šolanje v Ameriki, politični polarizaciji in o cenah goriva.

Predavanje je bilo pepleteno z resnimi pa tudi šaljivimi zgodbami, vsi pa smo odšli zadovoljni in polni uporabnih informacij o nadaljnem šolanju.

Pa še nekaj INFO:

  • Eno leto šolanja na univerzi v Ameriki stane približno $ 10 000
  • Tujci imajo pri štipendijah veliko prednost (še posebej Slovenci, saj pol Amerike sploh ne ve, da obstajamo)
  • Na ambasadi je zaposlenih okoli 30 Američanov in več kot 50 Slovencev
  • Res je, da so ponekod po Ameriki določeni učbeniki prepovedani kot pomoč pri študiju
  • Šolnino lahko plačuješ tudi v obrokih (nekateri jo odplačujejo še več kot 15 let po študiju)

[nggallery id=38]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja