Kdo bo 45. ameriški predsednik?

 

Danes se razpletu približuje politični spopad, za katerega bodo v taborih obeh ameriških predsedniških kandidatov porabili več kot dve milijardi dolarjev. Mediji in analitiki vztrajno napovedujejo napeto tekmo in izenačene rezultate. Bo zmagal Obama ali Romney?

Američani predsedniške volitve izvedejo vsaka štiri leta. Volilna pravica velja za polnoletne državljane, ki volijo hkrati predsednika in podpredsednika države. Med kandidati za predsednika ne zmaga tisti, ki dobi večino vseh glasov volivcev, temveč tisti, ki dobi večino od 538 elektorskih glasov, to je več kot 270.

Elektorski glasovi predstavljajo zmago kandidata v eni zvezni državi. Če torej predsedniški kandidat dobi večino glasov volivcev v posamezni zvezni državi, dobi vse elektorske glasove te zvezne države in ta država podpre predsedniškega kandidata kot kandidata za predsednik ZDA. Izjemi sta zvezni državi Nebraska in Maine. Zato je cilj kandidatov boriti se za vsako zvezno državo posebej. Leta 2000 je Al Gore izgubil na predsedniških volitvah, čeprav je večina volivcev v ZDA volila zanj, a mu to zaradi sistema elektorskih glasov ni prineslo zmage.

So se Američani naveličali vladanja Obame in so pripravljeni na spremembo? Bo Romney postal prvi mormonski predsednik?

Na vsa ta vprašanja bomo odgovore dobili že jutri.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja