9. marec – svetovni dan “PUNČKE BARBIE”

Za mnoge so nekateri najlepši spomini na otroštvo povezani s punčko Barbie. Ken in Barbie ter vsi njuni prijatelji so generacijam otrok pomagali zapolniti ure ustvarjalne igre. Svetovni dan punčke Barbie praznuje in obeležuje vse korake, ki jih je ta lutka naredila v več kot šestdesetih letih prinašanja veselja po vsem svetu.

Barbie je debitirala 9. marca 1959 na ameriškem mednarodnem sejmu igrač v New Yorku. Bila je delo ljubezni Ruth Handler, ki je bila žena soustanovitelja velikana igrač Mattel, Inc. Potem ko je opazovala otroke, ki se igrajo z dojenčki in papirnatimi punčkami, je pomislila, da trg igrač potrebuje nekaj več. Po potovanju v Nemčijo, kjer je videla lutko, ki je bila v skladu s tem, kar je želela, je prepričala svojega moža in podjetje, da naredijo prvo množično izdelano lutko z značilnostmi za odrasle. Čeprav je v preteklih letih prišlo do majhnih sprememb, je Barbie prišla s proizvodnega traku takšna, kot jo poznamo danes. Bilo je sicer nekaj posameznikov, ki so nasprotovali njeni postavi in podobi, a kot kaže njen globalni uspeh, so bili le-ti misli v manjšini.

Barbie - Wikipedia

Barbie in njen najboljši moški prijatelj Ken sta bila opisana kot dve najbolj priljubljeni punčki na svetu. Od svoje uvedbe je Barbie preoblikovala posel z igračami v premožnih skupnostih po vsem svetu, tako da je postala sredstvo za prodajo povezanega blaga (dodatki, oblačila, prijatelji in sorodniki Barbie itd.). V pisanju za Journal of Popular Culture leta 1977 je Don Richard Cox opozoril, da ima Barbie pomemben vpliv na družbene vrednote, saj izraža značilnosti ženske neodvisnosti in s svojimi številnimi dodatki idealiziran življenjski slog višjega razreda, ki ga je mogoče deliti s premožnimi prijatelji. Prodaja Barbie punčk je močno upadla od leta 2014 do 2016. Leta 2020 je Mattel prodal za 1,35 milijarde dolarjev Barbie punčk in dodatkov in to je bila njihova najboljša rast prodaje v zadnjih dveh desetletjih. To je povečanje glede na 950 milijonov dolarjev, ki jih je znamka prodala v letu 2017.

Biography of Ruth Handler, Inventor of Barbie Dolls

1 Komentar

  1. Ingrid Odgovori

    Barbi punčke in Keni so bile v 80 letih v Sloveniji nekaj posebnega med igračami. Barbi je imela lepe obleke in Ken je bil fantastičen prijatelj z vsemi dodatki kot je kuhinja. Barbi punca nam je podarila lepe obleke in Ken nam je razkazal modele avtomobilov. Začela se je trgovina lepih oblek in plesnih dvoran.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja