9. maj – “DAN EVROPE”

Dan Evrope, ki je vsako leto 9. maj, praznuje mir in enotnost v Evropi. Datum zaznamuje obletnico zgodovinske ” Schumanove deklaracije “, ki je predstavila njegovo idejo o novi obliki političnega sodelovanja v Evropi, zaradi katere bi bila vojna med evropskimi narodi nepredstavljiva. Schumanov predlog velja za začetek današnje Evropske unije.

“Dan Evrope” so leta 1985 uvedle Evropske skupnosti (organizacija predhodnica EU). Datum je v spomin na Schumanovo deklaracijo z dne 9. maja 1950, ki jo je predložil Robert Schuman in ki je predlagala združitev francoske in zahodnonemške industrije premoga in jekla. To je vodilo do ustanovitve Evropske skupnosti za premog in jeklo , prve evropske skupnosti, ustanovljene 18. aprila 1951.

Evropska komisija je leta 1985 kot odziv na poročilo ad hoc komisije “za ljudsko Evropo”, ki ji je predsedoval Pietro Adonnino, odprla “splav kulturnih ikon”. Cilj je bil olajšati evropsko povezovanje s spodbujanjem panevropske identitete med prebivalci držav članic ES. Evropski svet je 29. junija 1985 v Milanu sprejel “Dan Evrope” skupaj z zastavo Evrope in drugimi elementi. 

Po ustanovitvi Evropske unije leta 1993 so nacionalne in regionalne oblasti močno povečale praznovanje dneva Evrope. Zlasti Nemčija je šla dlje od praznovanja samo tega dne, saj je od leta 1995 praznovanje razširila na celoten “Evropski teden” (Europawoche), katerega središče je 9. maj. Na Poljskem je Schumanova fundacija, poljska organizacija, ki se zavzema za evropsko integracijo, ustanovljena leta 1991, prvič organizirala Schumanovo parado v Varšavi na dan Evrope leta 1999, ko je takrat zagovarjala pristop Poljske k EU .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja