Marelice, ki jih pogosto zamenjujejo s sestrskimi breskvami, so sočno, zlato-oranžno sadje, ki se pojavi spomladi. So okusne, zdrave, vsestranske in priljubljene oboževalcem v številnih različnih oblikah! Marelica je članica “Rosaceae” ali družine vrtnic, skupaj z več kot 4000 drugimi vrstami rastlin. Marelice spadajo v pododdelek sadja v tej družini, znane kot koščice, ki imajo tanko lupino, mesnato sredino in trdo sredico s semeni. Nekatere druge koščičarke, povezane z marelicami, so slive, breskve in češnje.
Marelice segajo že v leto 2000 pred našim štetjem. Najprej so jih začeli gojiti na Kitajskem in v Srednji Aziji, nato pa so se počasi razširile po vsem svetu. Kitajski trgovci in trgovci, ki so potovali po Veliki svilni cesti, so marelice predstavili Perzijcem. Arabci so marelice prenesli iz Srednje Azije na Bližnji vzhod, kjer so jih vključili v dvorno kuhinjo in se hitro razširile po islamskih območjih. V Grčijo naj bi jih prinesel Aleksander Veliki, v ZDA pa so jih prinesli angleški in španski naseljenci. Z naraščajočo trgovino in čezmejnim potovanjem se je sadje znašlo po vsem svetu in se zdaj goji in uživa po vsem svetu.
Marelice dozorijo hitreje kot ostalo spomladansko sadje in so v nekaterih delih sveta na voljo že marca. Ne samo, da so okusne same po sebi, ampak so pomembne tudi v svetu kulinarike. Kuharji že tisočletja raziskujejo uporabo marelic. Kar ga naredi še boljšega, je dejstvo, da ima marelica tudi nešteto zdravstvenih koristi!
