9. februar – svetovni dan “PICE”

Pica (italijansko pizza) je jed italijanske kuhinje iz vzhajanega testa, obloženega predvsem s paradižnikovim pirejem in sirom (originalno mozzarella). Navadno jo začinimo z baziliko ali origanom in spečemo v pečici. Prvotna pica je imela vse barve italijanske zastave in se je imenovala po soprogi prvega italijanskega kralja Umberta I, Margeriti.

Pica je bila v 19. stoletju hrana revnih ljudi. Kasneje se je preko ZDA razširila po vsem svetu in danes velja za eno najbolj priljubljenih in znanih jedi na planetu. K nastanku pice so bistveno vplivali Etruščani na severu in Grki na jugu Italije. Ti so na vročem kamnu poleg ognja “pekli testo”. Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo na svetu. To je Pizzeria Port’ Alba v Neaplju. 1889 je nastala prva dostavna služba za pice, na zahtevo kralja Umberta in soproge Margerite. Prve pice v Sloveniji so prodajali v gostilni Kora-bar, prva prava picerija Parma pa je odprla vrata leta 1974.

5 NEVERJETNIH DEJSTEV O PICI:

  •  v ZDA vsako sekundo pojedo 350 rezin pice
  • najdražja pica na svetu stane 12.000 dolarjev
  • zunanji rob oz. skorja na pici se strokovno imenuje “cornicione” in pomeni “končna skorja”
  • Japonci zelo radi dodajo majonezo na svoje pice
  • tveganje za nekatere vrste raka se zmanjša, če pico uživamo enkrat na teden
Tri recepta za pripremu zdrave pizze - Recepti - Dnevni list Danas

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja