9. december – svetovni dan “TECHNO GLASBE”

Ta glasbeni fenomen je prevzel svet, od svojega nastanka v talilnem loncu detroitske glasbene scene v osemdesetih letih 20. stoletja in eksplozije po svetu. Ta fascinantni slog je hitro prišel v središče pozornosti kot ena najbolj priljubljenih oblik glasbe. Žanr je v svoji globini neomejen, zato je čas za praznovanje svetovnega dneva techna!

Značilnost sloga je hiter 4/4 takt, ki mu sledi najprej takt pavze, nato pa hitro pospešeno nizanje sekvenc malega bobna. Izvira iz Detroita. Točneje ga je izumila Bellevillska trojica črncev iz predmestja Detroita. Techno se največ ukvarja z ritmom in mu daje največjo težo. Melodije so kratke ali jih ni. Običajno techno ne vsebuje vokalov, če pa so, so le kratki deli vokala. Schranz je trša in hitrejša podzvrst techna in je zaznamovana z zelo popačenimi zvoki. V Berlinu se je imenoval teknno da so se razlikovali od detroitske različice.

Med bolj znana imena techno glasbe spadajo: Carl Cox, Umek, Sven Vath, Chris, Liebing, Dave Clarke, Richie Hawtin, Dubfire, Adam Beyer, Monika Kruse, Alan Fitzpatrick, Klaudia Gawlas, Felix Kroncher in drugi… Vsako leto pa se po vsej Evropi organizirajo festivali te glasbene zvrsti. Zagotovo so med bolj priljubljenimi festivali v Nemčiji in Veliki Britaniji. Na primer nemški Love Parade, Mayday in Nature One ter britanski Fantazia, Castlemorton, Rezerection, Heaven On Earth Northampton ipd. (https://www.youtube.com/watch?v=lrjru5USh7Y)

Stream Only Techno Music music | Listen to songs, albums, playlists for  free on SoundCloud

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja