85 let skladatelja Jakoba Ježa

Koncert celjskih srednješolskih zborov v čast enemu največjih sodobnih slovenskih komponistov zborovske glasbe, sreda, 20. 11., 19.00, Narodni dom Celje

Celje se bo s koncertom in pogovorom v sredo, 20. 11., ob 19. uri v Narodnem domu, poklonilo enemu najpomembnejših sodobnih slovenskih skladateljev, profesorju Jakobu Ježu, ki ravno v teh dneh praznuje 85 let. Nastopili bodo mladinski zbori I. gimnazije v Celju, Gimnazije Celje – Center in Šolskega centra Celje, pogovor s skladateljem pa bo vodila ena največjih poznavalk Ježevih del, mezzosopranistka mag. Barbara Jernejčič Fürst. Vse sodelujoče šole, Mestna občina Celje in Hiša kulture Celje bodo skladatelju, ki je sicer tesno povezan s knežjim mestom, kjer je obiskoval gimnazijo in glasbeno šolo, predale prav posebno darilo ob visokem jubileju in se mu v imenu vseh zborov iz Celja in regije ter Mednarodnega mladinskega pevskega festivala zahvalile za številna dela, ki izpolnjujejo zlasti programe otroških in mladinskih zborov v tem koncu naše države.

Jež je sicer končal študij glasbene zgodovine leta 1954, ob tem pa je študiral kompozicijo pri Marijanu Lipovšku in Karlu Pahorju. Ves čas je poklicno deloval v glasbenem šolstvu – bil je profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, urejal pa je tudi glasbeni reviji Grlica in Naši zbori. Je avtor zajetnega opusa, ki v veliki meri obsega vokalno glasbo in odraža visoko umetniško vrednost, za svoja dela pa je prejel več kot 20 nacionalnih in mednarodnih nagrad ter priznanj, med drugim Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev, nagrado Prešernovega sklada in Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Omeniti velja tudi, da je najzaslužnejši za izdajo zapuščine skladatelja Marija Kogoja, ki se zrcali tudi v njegovem ustvarjanju. Kot skladatelj srednje generacije predstavlja samoniklo osebnost, ki se sicer naslanja na sodobne kompozicijske vzore, vendar jih podreja svojim lastnim vsebinsko-izraznim vzgibom. Pri izbiranju besedil za svoje vokalno-instrumentalne kompozicije pa rad poseže tudi v slovensko kulturno zgodovino.

JakobJež

Tudi zbori, ki se bodo s koncertom poklonili velikemu umetniku, so ponos knežjega mesta, saj sodijo med najodličnejše vokalne zasedbe na naših tleh. Oba mešana mladinska sestava, ki delujeta na I. gimnaziji v Celju (zborovodja: Tomaž Marčič) in Šolskem centru Celje (zborovodkinja: Andreja Ocvirk), pa tudi Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center (zborovodja: David Preložnik) se lahko pohvalijo z bogato, več desetletno tradicijo, ter številnimi priznanji, odličji in koncerti na slovenskih in tujih tekmovanjih, festivalih in turnejah. Tudi FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC (zborovodja: Gregor Deleja), ki je eden redkih tovrstnih sestavov v Sloveniji, lahko kljub kratki, štiriletni zgodovini, med svoje dosežke uvrsti eno mednarodno in eno nacionalno odličje ter več odmevnih turnej in koncertov.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja