8. marec – svetovni dan “ŽENA”

Mati, sestre, žene, dekleta in zaročenke … kaj bi sploh brez njih? Nihče ne more odkrito reči, da ženskam v našem življenju ne dolgujemo ogromno, od mater, ki so nam pripravljale piščančjo juho, ko smo bili bolni kot otroci, do sester, ki so nam pomagale pri odločitvi, kaj obleči na prvi zmenek, do žen, ki jim nekako uspe usklajevati kariero in družino… Namen dneva žena je proslaviti “ta neverjetna bitja” in jim pokazati, kako zelo jih imamo radi, ter, da jih spoštujemo in cenimo.

Ta praznik je morda še posebej pomemben v delih sveta, kjer se ženske še vedno vsakodnevno spopadajo s šokantno neenakostjo, in je ravno zato namenjen ozaveščanju o izzivih in bojih, s katerimi se soočajo. Dan žena praznuje zgodovino žensk, poudarja ključne dogodke, mejnike in dosežke, cilj pa je nadaljnje spodbujanje in ozaveščanje o pravicah žensk ter doseganje statusa enakih možnosti na vseh področjih življenja.

Mednarodni dan žena so prvič praznovali 28. februarja 1909 v New Yorku. Dve leti kasneje je nemška socialistka Luise Zietz predlagala, da bi praznik postal vsakoletni praznik, ki bi slavil različna ženska vprašanja, kot je volilna pravica oziroma, da bi spodbujal pravice žensk. Prvih nekaj mednarodnih dni žena so praznovali na precej drugačen način kot danes, z več sto demonstracijami po Evropi. Med temi demonstracijami so ženske zahtevale, da končno dobijo tako pravico do glasovanja kot tudi pravico do javnih funkcij. Pomembno vprašanje je bila tudi spolna diskriminacija pri zaposlovanju. Leta 1917 so demonstracije ob mednarodnem dnevu žena v Sankt Peterburgu v Rusiji pomagale sprožiti februarsko revolucijo, ko so ženske korakale po mestu in zahtevale konec prve svetovne vojne. To je šokiralo celo Leona Trockega, ki je podobno kot drugi ruski voditelji tistega časa , ni pričakoval, da bodo protesti ob dnevu žena povzročili toliko razburjenja. Do leta 1977 so dan žena praznovali predvsem v socialističnih državah. Šele po odločitvi Generalne skupščine Združenih narodov, da 8. marec razglasijo za mednarodni dan žena, je praznik postal svetovno priljubljen.

Women's Equality Day Reminds Us of the Fight Beyond Suffrage | Time

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja