8. maj – svetovni dan “GOLFA”

Golf je šport s palico in žogico, pri katerem igralci z različnimi palicami udarjajo žogice v vrsto lukenj na igrišču s čim manj udarci. Golf, za razliko od večine iger z žogo, ne more in ne uporablja standardiziranega igralnega območja, obvladovanje raznolikih terenov na različnih igriščih pa je ključni del igre. Igrišča imajo običajno 18 ali 9 lukenj.

Sprejeta zgodovina golfa sega v 15. stoletje na Škotsko, čeprav ima ta igra neplemenit izvor, saj jo je leta 1457 prepovedal Jakob II. Zdi se, da je njegovo veličanstvo menilo, da je ta igra namenjena odvračanju njegovih mož od bolj gentlemanske umetnosti – lokostrelstva. Toda to je šele prvi primer, ko se golf omenja z dejanskim imenom ‘Golf’, saj so obstajale igre, ki jih je mogoče identificirati kot prednike. Slednje prihajajo od Rimljanov in Kitajcev ter potencialno celo od Perzijcev.

Kljub pogosto frustrirajočemu igranju, tudi če se s tem športom ukvarjate že leta in poznate svoje domače igrišče do potankosti je golf postal zelo priljubljen. Igralcem omogoča vadbo na svežem zraku, lahkoten sprehod po igrišču, okolje za druženje, ter še in še. Ne samo, da je golf odličen za lažjo vadbo, ampak tudi za vaše možgane. Za zunanjega opazovalca se morda zdi, da biti uspešen golfist ni prevelik zalogaj. Odložiš žogo; pogledaš, zamahneš in udariš. Toda zapletenost te igre je veliko globlja kot se zdi na prvi pogled.

Golf zahteva hladno glavo, razumevanje razdalje, globine pogleda, odpornosti proti vetru in poznavanje svojih sposobnosti. Toda tudi te veščine niso vedno dovolj. Znano je, da je golf igra, ki razburja psiho tudi tistih najbolj hladnih glav, in dovolj je le, da se ena slabo odigrana luknja spremeni v devet slabo odigranih lukenj, kar golfista lahko hitro vrže iz tira.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja