8. december – svetovni dan “BROWNIJEV”

Čokoladni brownie ali preprosto brownie je čokoladna pečena slaščica. Vključujejo lahko oreščke, glazuro, kremni sir, čokoladne koščke in druge sestavine. Različica, narejena z rjavim sladkorjem in vanilijo namesto čokolade, se imenuje blond brownie ali blondie. Brownie je bil razvit v ZDA konec 19. stoletja in tam populariziran v prvi polovici 20. stoletja. Običajno se jedo z rokami, pogosto jih spremlja mleko, stepena smetana ali sladkor v prahu. Pogosto toplim brownijem dodamo tudi sladoled. V Severni Ameriki so običajna domača poslastica, priljubljeni pa so tudi v restavracijah in kavarnah.

Prvi browniji so bili ustvarjeni za “pošteno žensko kosilo” (ladies’ fair luncheon) v poznih letih 19. stoletja. Bili so obloženi z marelično glazuro in preplavljeni s slastnimi orehi. Še danes hotel Palmer House v Chicagu streže po istem receptu, kot so ga tem damam stregli pred več kot sto leti. Leta 2021 je živilski novinar in domači kuhar Adam Ragusea izvedel vrsto poskusov, da bi odkril, zakaj se pri tej sladici na zgornji skorji pojavi zaželeno bleščeča “koža”. V videoposnetku, v katerem je poročal o svojih ugotovitvah, je Ragusea trdil, da je bila “koža” rezultat izdelave testa z visoko viskoznostjo, z nizko vsebnostjo vlage in sladkorjem, dobro raztopljenim v mešanici.

Če si tudi ti ljubitelj/ica brownijev, posebej zate prilagamo recept, s pomočjo katerega si lahko pripraviš to okusno sladico, ki se ti bo kar stopila v ustih. DOBER TEK! https://okusno.je/recept/brownies

VEGANSKI BROWNIJI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja