6. maj – svetovni dan “MEDICINSKIH SESTER”

Svetovni dan medicinskih sester praznujemo vsako leto 6. maja. Na ta dan ozaveščamo o vseh prispevkih in zavezah medicinskih sester ter priznavamo ključno vlogo, ki jo imajo medicinske sestre v družbi. Ta dan je tudi prvi dan nacionalnega tedna medicinskih sester in je včasih znan kot nacionalni dan priznanja RN. 

Konec 19. stoletja je “Dama s svetilko” – ali kot je bolj znana Florence Nightingale – ustanovila sodobno zdravstveno nego. Zahvaljujoč njenemu strogemu umivanju rok in higienskih praks pri oskrbi ranjenih vojakov v krimski vojni so Nightingale in njeni pomočniki zmanjšali stopnjo umrljivosti z 42 % na 2 %. Z uvedbo zdravstvene nege, kot jo poznamo danes, 6. maja pomembno vlogo medicinskih sester v naših življenjih.

Leta 1953 je Dorothy Sutherland iz ameriškega ministrstva za zdravje, šolstvo in socialno skrbstvo predsedniku Eisenhowerju poslala predlog, naj oktobra naslednje leto razglasi “dan medicinskih sester”. Čeprav predsednik ni ukrepal, je bilo praznovanje opaženo zahvaljujoč predlogu zakona, ki ga je sponzorirala predstavnica Frances P. Bolton, naslednje leto pa je bil kongresu predložen nov zakon, ki je lobiral za uradno priznanje praznovanja. Dvajset let kasneje, februarja 1974, je predsednik Nixon razglasil nacionalni teden medicinskih sester, ki naj bi ga vsako leto praznovali maja. V naslednjih osmih letih so se različne negovalne organizacije, vključno z Ameriškim združenjem medicinskih sester (ANA), zbrale, da bi podprle pozive k »Dnevu svetovnega priznanja medicinskih sester« 6. maja, ki ga je leta 1982 nazadnje razglasil predsednik Ronald Reagan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja