6. junij – dan “RUSKEGA JEZIKA”

Z več sto milijoni govorcev po vsem svetu je ruščina vse prej kot ogrožen jezik. Vendar se veliko ljudem zdi, da je učenje ruščine, zaradi cirilične abecede, pretežko. V spodbudo je dan ruskega jezika, ki so ga razglasili Združeni narodi leta 2010, osredotočen na kulturne dogodke, branja, predstav in glasbe, povezanih z ruskim jezikom.

Današnji dan sovpada tudi z rojstvom velikega ruskega literata – Aleksandra Sergejeviča Puškina (1799-1837). Puškin je bil ruski avtor v času romantike, ki je, po mnenju mnogih, največji ruski pesnik, pisatelj, dramatik in utemeljitelj moderne ruske literature. Bil je pionir na področju uporabe ljudskega govora v svojih delih. Zapustil je primere vseh literarnih zvrsti tistega časa: od lirike, pripovedne poezije, romana, novele, drame, kritičnega eseja, osebnih pisem, pa vse do zgodovinske fikcije.

Ruščina je osmi najbolj govorjeni jezik na svetu. Ta jezik ne govori samo 170 milijonov Rusov, ampak še 130 milijonov ljudi iz nekdanjih republik sedaj že propadle Sovjetske zveze. Je eden od treh vzhodnoslovanskih jezikov. Druga dva sta še ukrajinski in beloruski jezik. V ruščini se govori tudi več kot 100 manjšinskih jezikov. Sem spadajo Mordvin, Bašir, Čuvaš, Čečen in Tatar.

Ruščina je jezik vesolja! Če sanjate o tem, da bi postali astronavt, je znanje ruščine tako rekoč obvezno. Poleg Nase je namreč naslednja največja vesoljska agencija na svetu Roscosmos. Da bi prišli do ISS, morajo astronavti priti na priklopno plovilo Sojuz, pri čemer je polovica sistemov in komponent v ruščini.

V ruščini obstaja več izrazov za različne odtenke modre kot v katerem koli drugem jeziku. Obstajajo številni opisi za temne in tudi opisi za svetle odtenke. To je precej zanimivo, saj v nekaterih jezikih sploh ne poznajo razlikovanja med odtenki zelene ali modre barve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja