6. februar – svetovni dan “FROZEN YOGURTa”

Frozen yogurt, oziroma “zmrznjen jogurt”, če ga prevedemo v slovenski jezik, je čudovit in svež izdelek, ki naj bi vseboval vsaj 20% svežega jogurta, ki je dodan v osnovno sladoledno mešanico. Posebnost tega zamrznjenega deserta je v tem, da lahko tako pripravljen sladoled nato okrasite z različnimi okraski oziroma dekorji – oreščki, sadnimi prelivi, kandiranim sadjem, penicami, granulati (npr. hrustljavi karamelizirani lešniki) in še bi lahko naštevali!  Zmrznjen jogurt se izdeluje na aparatih za točen sladoled – izbirate lahko med nadpultnimi, samostoječimi, takimi na en okus ali pa tistimi na dva!

Jogurt naj bi bil prvič “zamrznjen” okrog leta 1978 v Bostonu. Iznajdljivi podjetnik H.P. Hood je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja predstavil zmrznjeni jogurt, ki ga je poimenoval “frogurt”. Postrežen je bil kot mehka sladica njegov okus pa je bil zelo podoben klasičnemu sladoledu. Od tu naprej se je zadeva začela razvijati smer točenega sladoleda, le da je bila veliko bolj zdrava! Sladoledno podjetje TCBY je kaj hitro opazilo, da so potrošniki na trgu zagreti za bolj zdrav izdelek, ki pa ima še vedno okus po sladoledu. Tako so leta 1981 odprli svojo prvo trgovino z zamrznjenim jogurtom (frozen yogurt shop). “Fro-yo” se je pokazal kot zadetek v polno in njegova priljubljenost je naraščala. Do 90. let prejšnjega stoletja je zamrznjeni jogurt predstavljal že 10% celotnega trga zamrznjenih sladic, vsaj v Ameriki. Nato se je njegova rast nekoliko upočasnila vse do leta 2005, ko je frozen yogurt dobil spet nov zagon. In ga praktično ohranil do danes!

Zamrznjen jogurt vsebuje manj kalorij in maščob kot navaden sladoled, vendar pa ima približno enako količino beljakovin. Nekateri “froyoti”  vsebujejo več sladkorja kot drugi, zato bodite pazljivi, da vašega jogurta ne boste presladkali! Raje izberite prelive, dekoracije in ostale dobrote, ki jih položite na porcijo zamrznjenega jogurta (oziroma ne, če je stranka zadovoljna z zdravo, zamrznjeno osvežitvijo). Poleg tega vsebuje jogurt tudi visoko vsebnost probiotikov (fermentirane, črevesju prijazne bakterije), katere lahko pomagajo pri vaši prebavi. In prav to je tisto, kar frozen yogurt tudi loči od točenega sladoleda! Oba se namreč dozirata iz enakih aparatov – takšnih za točeni sladoled! Temperatura tako postreženega sladoleda je okrog -6 do -4°C; medtem ko se klasični sladoled prodaja v sladoledni vitrini pri okrog -11 do -14°C. Če je točen sladoled zelo puhast in sladek, bo frozen yogurt bolj kremast in osvežilen.

Homemade Frozen Greek Yogurt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja