6. april – svetovni dan “BURRITA”

Zgodovina burrita je zavita v skrivnost, ker je konceptu mesa in sirov, povaljanih v tortiljah, težko slediti. Različne vrste hrane, ki izvirajo iz Mehike, vključujejo tortilje z mesom in sirom, kot so taco in enchilada, taquitos, chimichangas ali celo quesadillas. Vendar je burrito nekoliko edinstven, saj je večji od drugih. Njegova zgodovina je zrasla iz mehiške kulture, vendar se je prebil v jugozahodne dele Združenih držav, kjer je postal še bolj priljubljen.

Buritose lahko zasledimo vsaj do 19. stoletja, ko so bili razviti ti recepti. Pravzaprav je bila ena najstarejših omemb besede “burrito” leta 1895, ko je bila omenjena v knjigi, imenovani “Slovar meksikanizmov”.

Prvotno ustvarjen s preprostim mesom in sirom v tortilji, nato pa so ga verjetno prodajali ulični prodajalci hrane, se je burrito z leti razvil v nekaj več. Včasih imenovani burrito v misijonskem slogu, se je pojavila zamisel o dodajanju fižola in riža kot polnila ter nato guacamola in kisle smetane za prelive. Po tem se je burrito razvil v nekaj bolj podobnega temu, kar je danes, saj nekatere restavracije, kot je Chipotle, ponujajo ogromno možnosti za prednostne načine polnjenja burrita.

https://okusno.je/recept/burrito-z-mletim-mesom-in-fizolom

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja