55 PREŠERNOVIH PRIZNANJ IN TRI NAJ KRATKE ZGODBE

Na Gimnaziji Celje – Center so tudi letos ob Ta veselemu dnevu kulture podelili šolska Prešernova priznanja in razglasili letošnje zmagovalce natečaja Naj kratka zgodba

Že več kot 10 let je Ta veseli dan kulture na Gimnaziji Celje – Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi šolska Prešernova priznanja ter razglasijo zmagovalce šolskega natečaja za naj kratko zgodbo. Na kulturni prireditvi z naslovom Prihodnost je zdaj! (gre za krovno temo jubilejnega, 110. šolskega leta na GCC, op. p.) in ki je potekala 5. 12. na GCC, so poudarili pomen kulture za prihodnost naše družbe in sveta.  Prireditev so obogatili dijaki z recitali sodobnih pesnikov in raznovrstnimi glasbenimi točkami. Kot vsako leto so tudi tokrat izdali poseben koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, izšel pa je tudi razpis za dijaške prispevke za literarno revijo Podstrešje, ki bo izšla konec šolskega leta, odprt pa bo vse do svetovnega dneva poezije, ki ga praznujemo 21. marca.

55 dijakinj in dijakov je za svoj izjemni prispevek h kulturnemu utripu na šoli in zunaj nje dobilo šolska Prešernova priznanja, zmagovalke natečaja za Naj kratko zgodbo, ki ga že 15 let razpisuje knjižnica GCC, pa so postale Ana Kumperger, 3. č, ki je z zgodbo Cesta prepričala strokovno komisijo, in Nina Šoštarič, 2. a, ki je z zgodbo Pobarvanka življenja prepričala bralce. Strokovna komisija je podelila še posebno pohvalo, ki jo je za zgodbo Vlak umazanih Slovanov prejel Izidor Slapnik, 4. b. Na natečaju je sicer letos z zgodbami sodelovalo 13 mladih avtoric in avtorjev.
Letošnja zmagovalka Ana Kumperger se lahko pohvali še z dvema izjemnima literarnima dosežkoma v preteklih tednih, saj je prejela tudi 2. nagrado na natečaju za najboljše ljubezensko pismo in 1. mesto na literarnem natečaju Ljubim, torej sem. So pa za še eno kulturno odličje poskrbeli tudi mladi filmarji z GCC, ki so na 15. festivalu amaterskega filma pometli s konkurenco – film Voda je namreč prejel dve najvišji festivalski nagradi – za najboljši film po mnenju strokovne komisije in za najboljšo režijo.

S prireditvijo se je na GCC nadaljevalo pestro decembrsko dogajanje, ki ga je 1. 12. uvedel tradicionalni Miklavžev koncert. Tega bodo ponovili 8. 12. ob 19h v Unionski dvorani v Mariboru, ko bodo glasbeniki z GCC gostje kolegov z II. gimnazije Maribor. 5. 12. se je na šoli začela tudi dobrodelna akcija Anina zvezdica in zaključila akcija Pismo za lepši dan, ki jo vodi Slovenska karitas. 14. 12. bodo v športni dvorani pripravili tradicionalno Centrovizijo in začeli s priložnostnimi prazničnimi glasbenimi intervencijami na hodnikih, dan kasneje bodo dijaki GCC oblikovali kulturni program na slavnostni akademiji ob obletnici osvoboditve Starega piskra. 21. 12. je na programu umetniška Bela snežinka, na oknih šole umetniki pripravljajo prav poseben adventni koledar, na Savinjskem nabrežju pa bodo v družbi mnogih zasijali tudi trije lampijoni GCC. Cel december bodo dijaki programa predšolska vzgoja za vrtce iz regije izvajali tudi dve glasbeni pravljici.  Koledarsko leto bodo na šoli zaključili z dnevi OIV in kariernim dnem (21.-23. 12.), v novo leto pa bodo na GCC vstopili s tradicionalnim Novoletnim koncertom glasbenih sestavov, ki ga načrtujejo 4. 1. v cerkvi sv. Duha v Celju.

PRILOGA: Fotografija prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj, prejemnic priznanja za naj kratko zgodbo z mentoricama in utrinka s prireditve (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj 2022:
David Polanc, 3. a, Oskar Hudolin, 3. b, David Marinšek in Eva Žlavs, 3. c, Petra Korenjak in Lenart Gubenšek, 3. č, Nika Kačičnik, 3. d, Emina Musić, 3. i, Neža Krajner, 4. a, Zala Jaušovec, Ana Jelen, Lara Audič, Luka Segečič in Izidor Slapnik, 4. b, Nejc Petelinšek, 4. c, Eva Četina, Miona Kamenšek Zatler, Tina Mazej, Anina Petek, Tiana Lešnik, Hana Rozoničnik, Emina Škahić, Žan Luc Kramer in Nika Sotenšek, 4. č, Mateja Krznar, Ana Vidic, Lenart Beršnak, Miha Ocvirk, Maša Rebernik, Zala Burnik, Larisa Ramšak, Žiga Matjaž in Maša Rebernik, 4. d, Polona Lesnik in Blažka Pintar, 4. h, Eva Krejič, Ema Kunej, Nena Tacer, Ana Dujaković, Gruša Karla Kumer, Zoe Drašković, Laura Jelačič, Neža Jakovljevič, Tjaša Jezernik, Alja Klobasa, Sabina Kovačič, Brina Tomažič, Ana Zalovovšek, in Aneja Zajc Klopotan, 4. i, Aiken Maja Dobaj, Nika Zupančič, Tjaša Safran, Ema Timošek in Tina Pučnik, 4. j, GCC kvintet

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja