5. februar – svetovni dan “NUTELLE”

Za nekatere je ta čokoladni namaz neprecenljiv in obvezno živilo v domači kuhinji, ki ga namažemo na kruh, palačinke ali pa kar tako – “na žlico”. Drugim Nutella ni nič posebnega ali je celo ne marajo. Kakorkoli, Nutella je blagovna znamka, ki je po svojem čokoladno-lešnikovem namazu znana po vsem svetu. Prav tako vsi poznamo citat: “If you can’t find happiness in a jar of #nutella, you’re not looking hard enough”!

Nutella, ki jo je družina Fererro pod sedanjim imenom izdala v svet sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja, ima korenine v začetku leta 19. stoletja. »Gianduja« je bilo ime za sladko čokoladno lešnikovo slaščico, ki so jo izumili v Torinu v Italiji med vladavino Napoleona. Njegov nastanek je motiviralo dejstvo, da je takrat primanjkovalo kakava, zato je čokoladnica dodala nekaj lešnikov.

Better Nutella Walfas by MYCUS-Group on DeviantArt

Pietro, oče družine Ferrero, je imel pekarno v Albi v Italiji, mestu, ki je bilo znano po proizvodnji lešnikov. Pietro je prvotno prodajal poslastico v velikih blokih (imenovanih testenine Gianduja), nato pa je imel idejo, da začne prodajati kremno različico poslastice, znano kot Supercrema Gianduja. Ko se je Pietrov sin Michelle odločil povečati proizvodnjo zvarka, je nekoliko spremenil recept in dobil je novo ime: Nutella. Prvi kozarec je bil prodan leta 1964 in od takrat je izjemno priljubljena poslastica po vsej Evropi. Do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja ga je družina Fererro uvažala v Združene države in zdaj je postal stalnica v mnogih krajih po vsem svetu.

Nutella Quote Gifts & Merchandise for Sale | Redbubble

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja