5. december – svetovni dan “PRSTI”

Prst je nedvomno ena od najpomembnejših delov ekosistema. Prispevajo k hrani, vodi in energiji ljudi ter igra pomembno vlogo pri zmanjševanju vpliva podnebnih sprememb. Zaradi vseh teh razlogov je skrajni čas, da ta svetovnim dan spozna čim več ljudi, ne le znanstveniki, ki jih skrbi dobrobit našega planeta. Čas je, da se pripraviš na učenje in praznovanje tega pomembnega dne!

Pŕst je geografski izraz za tla. Tla so vrhnja plast oziroma preperel del zemeljske skorje, ki vsebuje razkrojene organske snovi. Matična veda, ki proučuje fizikalne, kemijske in biotske lastnosti, rodovitnost, genezo in klasifikacijo tal, je pedologija. Danes veda dobiva zaradi okoljske degradacije po onesnaženju vedno večji pomen. Prvi v svetu so začeli lastnosti tal proučevati ruski znastveniki na koncu 19. stoletja. Na nastanek in razvoj tal vplivajo pedogenetski dejavniki.

Če si že uspešno opravil/a drugi letnik gimnazije oz. si ravno sedaj drugošolec/drugošolka lahko naslednji del preskočiš saj vemo, da si se pri uri geografije podrobno poučil/a o horizontih prsti… Da iz kompaktne kamenine nastane prst, trajajo milijoni let. To postopno dolgotrajno nastajanje je ustvarilo plasti prsti z enakimi lastnostmi, ki se imenujejo horizonti.

 • A-horizont ali vrhnji horizont je najstarejši horizont iz najbolj finih delcev. Na vrhu ima lahko plast organskih spojin, ki se imenuje O (organski) -horizont. Pod njim je lahko v določenih primerih A-horizont precej izpran, zaradi padavin, ki delce izpirajo v B-horizont. Tak izpran A-horizont ima ime eluvialni ali E-horizont.
 • B-horizont je plast, kjer prevladujejo bolj grobi delci kot v A-horizontu. Če se v B-horizontu nabirajo izprani delci iz plasti nad njim, se imenuje iluvialni ali I-horizont.
 • C-horizont predstavlja matično osnovo in ima še bolj grobo sestavo od B-horizonta

Izkazalo se je, da obstaja veliko stvari, ki jih lahko naredimo običajni ljudje in tako pomagamo zemlji, od katere živimo, da ostane v dobrem stanju. Ker si se že z branjem zgornjega članka nekoliko poučil/a o prsti, ti prilagamo nekaj dokumentarnih filmov, ki bodo razširili tvoje obzorje o poznavanju prsti, njenega pomena in posledic njenega onesnaževanja.

 • Kiss the Ground (2020)
  Ta 90-minutni dokumentarni film, v katerem nastopajo Woody Harrelson, Patricia Arquette in Tom Brady, pripoveduje pomembno zgodbo o tem, da so tla izvedljiva rešitev za svetovne podnebne probleme. 
 • Symphony of the Soil (2012)
  Ta dokumentarec, posnet na štirih različnih celinah, prikazuje kmete, znanstvenike in rančerje, ki črpajo iz starodavnih spoznanj, da bi spoštovali pomen tal. 
 • The Biggest Little Farm (2018)
  Dokumentarni film, ki pripoveduje zgodbo o poskusu kmetovanja ene družine, prikazuje, kako se je majhna kmetija z izčrpano zemljo spremenila v produktivno ekološko kmetijo z uporabo regenerativnih kmetijskih praks. 
 • Laguna Blanca (2012)
  Razkriva, kako je kmetija v Argentini prešla iz industrijske kmetije z enim pridelkom in z nizko produktivnostjo v večplastno območje, ki je primerno za pridelavo in bujno zelenje, kjer živi veliko različnih divjih živali. 

Šota ali črna zemlja - kaj je bolje? Kaj je bolje za vrt, šoto ali črno zemljo? Kako ločiti šoto od črne zemlje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja