5. dan: Tudi brez telefona se da (pre)živeti

Časi, ko so se otroci veselo igrali na travniku brez elektronike, so le spomini. Ljudje smo nehali opazovati naravo in stvari okoli sebe, saj je naš pogled usmerjen v  točko na zaslonu. Zato smo se na GCC odločili, da v #enostavnodrugačnem Tednu zdrave šole nekaj pozornosti namenimo tudi prisotnosti, ali raje kar odsotnosti, mobilnih telefonov med poukom.

Današnji mladostniki smo generacija, ki se je rodila v digitalnem svetu. Telefon ne služi več zgolj kot pripomoček, ampak tudi kot vsakdanje razvedrilo. Brez njega ne moremo več živeti in ga nosimo s seboj kot kisikovo bombo. Ne malokrat čas, ki bi ga lahko produktivno izkoristili za učenje ali druge dejavnosti, porabimo za brskanje po spletu. Prav tako se pojavlja tudi kot oblika sproščanja med šolskimi odmori. Zaradi pametnih telefonov trpi celotno telo.

Z akcijo TEDEN BREZ MOBILNEGA TELEFONA smo želeli vzpodbuditi dijake, da bi pouk preživili brez prisotnosti te elektronske naprave. Kar nekaj pogumnih dijakov se je akcije udeležilo in danes objavljamo tudi ime srečneža oz. srečnice, ki si je priborila super nagrado.

TIA TOMAŽIN, 1. i, je srečna izžrebanka, ki bo prejela super nagrado – stojalo za telefon. Ker pa je med vsemi dijaki, ki so v akciji sodelovali en še posebej izstopal, saj je bil brez telefona cel teden, tudi vse popoldneve, smo se odločili, da podelimo še eno nagrado. JAN PUDIČ, 4. B, si je s svojo prizadevnostjo priboril objektiv za svoj mobilni telefon. Tia, Jan, v ponedeljek se ob 7.55 zglasita v tajništvu šole, da bosta prevzela nagradi. 🙂

Telefon sem sprva oddal, ker sem izvedel, da lahko s sodelovanjem v akciji dobim nagrado. Je bila pa zelo zanimiva izkušnja. Prvi dan je bilo malce težko, potem pa je kar šlo. Super je bilo, da nisem bil ves čas pozoren na to, kdo mi bo kdaj pisal, lahko sem se v miru učil, namesto “googlanja” pa sem kakšno stvar poiskal kar v leksikonu. Res se je bilo super preizkusiti, če lahko zdržim brez telefona.

Jan Pudič

Iskrene čestitke pa gredo tudi vsem ostalim dijakom (in profesorjem), ki ste se uspeli ločiti od svojega večnega spremljevalca. Če želite, lahko z akcijo tudi nadaljujete. Sicer ne za nagrado, a le za lastno zadovoljstvo. V ravnateljevi pisarni je še vedno nastavljena škatla, ki čaka na vaše telefone. 🙂

Še nekaj zanimivosti glede naših mobilnih telefonov in njihovega vpliva na zdravje. Že od leta 2000 potekajo raziskave, ki preučujejo vpliv rabe mobilnih telefonov na zdravje. Nekatere študije so povezale izpostavljenost mobilnim telefonom s povečanim tveganjem za raka na možganih. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer ni uspela dokazati te neposredne povezanosti, je pa pokazala na možnost, da bi sevanje mobilnih telefonov lahko povečalo verjetnost za nastanek možganskega tumorja. Študijo je izvedlo 31 strokovnjakov, ki so spremljali posameznike, ki so mobilne telefone uporabljali od 10 do 15 let. Zaradi kratke dobe spremljanja, niso mogli napovedati, kakšne bi bile posledice za posameznika, če bi mobilni telefon uporabljal še dlje časa.

Prevelika uporaba telefona lahko vodi do zasvojenosti, ki lahko usodno vpliva na sposobnost našega vsakodnevnega delovanja. Če smo na teh napravah za zabavo, se v možganih odvija proces, ki sproža občutek ugodja. In tega si želimo čedalje več in čedalje bolj intenzivno. Posledice so nenaspanost, neučinkovitost v šoli, spremembe v vedenju itd. Pomembno je vedeti, da so zasvojenosti z nekemičnimi stvarmi enakovredne zasvojenostim z raznimi kemičnimi substancami.

 

Kljub temu da so dokazi o sevanju mobilnih telefonov zaenkrat še nedokončni in si v različnih raziskavah nasprotujejo, nas vas to ne odvrne od čim manjše uporabe vaših elektronskih naprav. Od teh še vedno lahko postanemo zasvojeni, hkrati pa so odličen pripomoček, če se želimo oddaljiti od svojih bližnjih. Raje se več pogovarjajte s svojimi prijatelji in opazujte ljudi in svet okrog sebe. Ne bo vam žal!

 

 

 

 

O naši #enostavnodrugačni akciji so poročali tudi razni slovenski mediji. Za Infodromov (Infodrom – dnevnoinformativna oddaja za mlade) snapchat smo posneli zanimivo serijo posnetkov, ki si jih lahko ogledate TUKAJ. Na spodnji povezavi pa si lahko ogledate tudi prispevek za RTV SLO (6. 4. 2017)  http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174464692

 

S tem prispevkom tudi na Sledku zaključujemo Teden zdrave šole. Upamo, da ste v njem uživali in si postavili kakšne nove izzive za v prihodnje. Naslednji tematski teden bomo v sodelovanju z DS in Dijaškim razvojnim timom pripravili v juniju. En namig – spet se bomo sladkali! 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja