4. maj – svetovni dan “GASILCEV”

Večina od nas bi tvegala življenje za tiste, ki jih imamo radi – družinske člane, prijatelje, hišne ljubljenčke… Toda ali si lahko predstavljate, da tvegate hude poškodbe ali celo smrt za nekoga, ki ga sploh ne poznate? Si lahko predstavljate, da bi šli v gorečo stavbo, da bi rešili tujca, vedoč, da morda ne boste prišli ven?

Si lahko predstavljate, da bi splezali na drevo v gorečem gozdu samo zato, da bi rešili nemočno žival, ki je preveč prestrašena, da bi se sama spustila dol? To so stvari, ki jih gasilci počnejo vsak dan, in čeprav jih verjetno vidimo kot dejanja čistega junaštva, so za gasilce le del posla. Le nekaj ljudi si zasluži, da jih slavimo tako kot te junaški moške in ženske, zato poskrbimo, da praznujemo dan gasilcev njim v čast!

Dan gasilcev je bil ustanovljen leta 1999, potem ko je med gozdnim požarom v Avstraliji tragično umrlo 5 gasilcev, ko se je smer vetra nenadoma spremenila in jih zajel ogenj. Praznuje se 4. maja, ker je takrat god svetega Florjana. Sveti Florijan naj bi bil eden prvih poveljujočih gasilcev pravega rimskega bataljona in je rešil mnoga življenja. Zato velja za zavetnika gasilcev.

S svetovnim dnevom gasilcev je povezan pomemben simbol in to je modro-rdeči trak. Trak je natančno odrezan na en cm v širino in pet cm v dolžino, pri čemer se dve različni barvi na vrhu združita. Modro in rdečo je izbral JJ Edmondson zaradi simbolizacije, povezane z barvami. Modra je zasnovana tako, da predstavlja vodo, medtem ko rdeča predstavlja ogenj. Ne samo to, dve barvi sta po vsem svetu priznani tudi kot simbol za reševalne službe. Zato je bilo odločeno, da boljše barvne izbire ni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja