4.C NA OBISKU PRI DEKLICI LANI

“Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.”

Dijaki 4. c so letos prevzeli organizacijo tradicionalnega dobrodelnega koncerta, ki bo že enajstič zapored potekal v tednu pred jesenskimi počitnicami, natančneje 25. oktobra, ob 11.30 v športni dvorani GCC. Naslov: HODITI PO SONCU. S koncertom zbiramo sredstva za osemletno deklico Lano, ki trpi za težjo obliko cerebralne paralize.

Lano huda bolezen zaradi katere ne more govoriti in slabo oziroma brez aparata sploh ne sliši, močno ovira pri intelektualnem in fizičnem razvoju. Obenem so ji pred nekaj meseci prenehala delovati jetra. Zaradi slabo delujočih pljuč je stalno priključena na dihalni aparat. Poleg vseh naštetih težav pa morajo Lano hraniti preko cevke s tekočo hrano. Pri življenju jo drži njena neizmerna volja ter njena družina, ki mora biti takrat, ko je Lana lahko doma, ves čas ob njej.

ZA KAJ ZBIRAMO? Za boljši življenjski standard Lane in njene družine, za fizioterapije, ki bodo Lani omogočile boljši razvoj, za morebitne operacije mišic, za lažje prehranjevanje in večje gibalne sposobnosti …

Želeli smo bolje spoznati Lano in njeno družino, zato smo se dijaki 4. c z razrednikom prof. Miho Gartnerjem odločili, da Lano obiščemo na domu. Pred blokom nas je gostoljubno sprejel Lanin oče, v vozičku pa nas je vedoželjno opazovala Lana. Povabil nas je v stanovanje, kjer smo se ob igri z Lano pogovarjali o marsičem.

Izvedeli smo, da so se težave pojavile že v nosečnosti. V 28. tednu so meritve pokazale, da je nekaj narobe, nato pa so po enem mesecu bivanja v bolnišnici opravili carski rez. Tako se je Lana rodila v 32. tednu. Sprva so zagotavljali, da je z njo vse v najlepšem redu ter da se bo v inkubatorju normalno razvijala, kmalu pa so opazili težave s sluhom, ki so jim sledile še vse ostale. Domnevajo, da ji je v inkubatorju drugi dan zmanjkalo kisika, kar je vodilo do odpovedi določenih možganskih funkcij kot so govor, sluh (da normalno sliši sedaj nosi slušni aparat), motorične spretnosti, požiranje hrane, normalno odvajanje … Zdravniki napake niso priznali, Lanina družina pa se ni želela spuščati v tožbe. Tako so se bili prisiljeni soočiti z njenim stanjem.

Sprva je za Lano cele dneve doma skrbel oče sam, nato pa jim je država ponudila 3000€ mesečno, ki bi pokrili plačevanje bivanja v Centru za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični. Lana se zato domov vrača samo med vikendi, ki jih preživlja z očetom, mamo in 4-letnim bratcem. Oče nam je pripovedoval, da se Lana in bratec dobro razumeta, problem pa nastane, ko je med vikendi vsa pozornost usmerjena vanjo, česar mlajši ne razume najbolje.

V zadnjem letu je Lana prestala ogromno, večkrat so družini namreč že zagotavljali, da ne bo preživela. Prvič novembra, ko je imela pljučnico in ji je odpovedalo levo pljučno krilo. Odtlej je neprestano vezana na kisik, ki ji ga dovajajo po cevkah neposredno do dihal, decembra pa je preživela tudi težave z jetri.

Poleg vsega naštetega ima Lana probleme tudi z rastjo. Ko smo jo zagledali nismo verjeli, da šteje že osem let. Te težave so prisotne že od rojstva. Do marca letos je prejemala rastni hormon, a so se odločili, da bodo prenehali, da vidijo, kako bo napredovala.

Obisk smo zaključili po Laninem navdihu. Ker ji zaradi težav s koncentracijo gledanje televizije predstavlja velik izziv, se Lana zabava malo drugače. Priča smo bili njeni najljubši aktivnosti – trganju in igranju s časopisnim papirjem, ki smo se vsi prisotni z veseljem pridružili 🙂 .

Denar, ki ga bomo sedanji in nekdanji dijaki, učitelji, starši, pokrovitelji in drugi gostje  zbrali s koncertom, bo Društvo GCC porabilo za plačilo računov, ki so povezani s stroški Lanine oskrbe.

V imenu Lane in njene družine se vam že vnaprej zahvaljujejo za vašo pomoč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja