31. januar – svetovni dan “VROČE ČOKOLADE”

Vroča čokolada ima dolgo in čudovito zgodovino, ki je povezana z zgodovino kakavovih zrn. Pravzaprav je bil prvi način uživanja čokolade kot pijače precej drugačen od načina, kako ljudje pijemo vročo čokolado danes. Ko so kakavova zrna prvič začele uporabljati starodavne skupine ljudi, so jih verjetno grobo zmleli in dali v vročo vodo, da so dobili grenko pijačo, ki so jo uporabljali pri verskih obredih. Ko sta čokoladna zrna in sladkor v Evropi postala bolj dostopna, so kakavove snovi uporabili za izdelavo čokoladnih ploščic in čokoladnih bonbonov. Toda sčasoma je tudi postala priljubljena vedno topla, sladka čokoladno-mlečna pijača, znana kot vroča čokolada!

Prvo čokoladno pijačo naj bi ustvarili Maji pred približno 2500–3000 leti, kakavova pijača pa je bila bistveni del azteške kulture do leta 1400 našega štetja, po kateri so se sklicevali na “xocōlātl”. Pijača je postala priljubljena v Evropi, potem ko je bila uvedena iz Mehike v Novi svet in je od takrat doživela več sprememb. Do 19. stoletja so vročo čokolado uporabljali celo v medicini za zdravljenje bolezni, kot so bolezni jeter in želodca.

Vroča čokolada se uživa po vsem svetu in je na voljo v več različicah, vključno z začinjeno čokolado para mesa v Latinski Ameriki, zelo gosto cioccolata calda, ki jo strežejo v Italiji, čokolado a la taza, ki jo strežejo v Španiji, in gostejši vroč kakav, ki ga uživajo v Združenih državah Amerike. Pripravljeno vročo čokolado je mogoče kupiti v številnih obratih, vključno s kavarnami, restavracijami s hitro prehrano, kavarnami in čajnicami. Mešanice vroče čokolade v prahu, ki jih lahko dodate vreli vodi ali vročemu mleku za domačo pripravo napitka, se prodajajo v trgovinah z živili in na spletu.

Če so se tudi tebi ob branju tega prispevka, začele cediti sline, ti predlagamo, da si na spodnji povezavi ogledaš recept, za pripravo okusne domače vroče čokolade: https://mojacokolada.si/novice/vroca-cokolada-recept

Gosta vroča čokolada - Midva Kuhava

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja