31. december – svetovni dan “ŠAMPANJCA”

Zagotovo je že vsak izmed vas, ob kakšni pomembni priložnosti, poskusil šampanjec. Pa ste ga res? Šampanjec je vrsta vina, ki je pridelana po določenih specifikacijah, znotraj francoske regije Šampanje (Champagne). Pogosto ga zamenjujemo s penino oz. penečim vinom in sami ne vidimo posebne razlike, vendar francoska zakonodaja skrbno ščiti ta francoski biser.

Pokrajina Champagne se nahaja severovzhodno od Pariza in zagotavlja idealno temperaturo in zemljo za pridelavo grozdja, potrebnega za šampanjec. Francoska zakonodaja dovoljuje samo osem sort grozdja za proizvodnjo šampanjca. Primarno so tri vrste grozdja, ki se uporabljajo za ustvarjanje te pijače, Chardonnay, Pinot Noir in Pinot Meunier. Za razliko od drugih vin šampanjec fermentira v steklenici, kar vinogradniku omogoča, da ujame CO2 v steklenici. Mi pa ujet ogljikov dioksid prepoznamo kot mehurčke, ki dajejo šampanjcu značilno šumenje.  

Vinarska skupnost Champagne je pod okriljem Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) razvila celovit sklop pravil in predpisov za vsa vina, pridelana v regiji, da bi zaščitila svoje gospodarske interese. Vključujejo kodifikacijo najprimernejših rastišč; najprimernejše vrste grozdja (večina šampanjca je mešanica do treh sort grozdja, čeprav so dovoljene tudi druge sorte); in obsežen niz zahtev, ki določajo večino vidikov vinogradništva. To vključuje rez, pridelek vinograda, stopnjo stiskanja in čas, ko mora vino ostati na drožeh pred stekleničenjem. Prav tako lahko omeji sprostitev šampanjca na trg, da ohrani cene. Šele ko vino izpolnjuje te zahteve, se lahko označi kot šampanjec.

Champagne Veuve Clicquot Rosé – Wolt City Bar – Wolt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja