30. november – svetovni dan “MOUSSA”

Mousse vseh vrst je neverjetno okusna, bogata in zanosna kreacija, ki jo lahko zares izpopolni le kulinarični junak in je vrhunec vsakega kuharja in umetnika. Medtem ko je desertni mousse najbolj priljubljena in znana kreacija, zlasti čokoladni mousse, vsi ne vedo, da dejansko obstaja veliko različnih vrst moussa, tako slanih in sladkih, toplih in hladnih… Nacionalni dan moussa praznuje to čudovito jed in slaščičarske umetnike, ki jo ustvarjajo.

Medtem ko večina ljudi pozna ikonični čokoladni mousse in vse njegove sorodnike desertne pene, so prvotni mousse v 18. stoletju izdelali francoski kulinarični strokovnjaki. Te pene so bile po naravi slane, saj je sladka sorta nastala šele proti koncu 19. stoletja. Ti originalni moussi so bili ustvarjeni z uporabo jajc, čeprav so le-ta v sodobnih kreacijah pogosto nadomeščena s stepeno smetano, zlasti v sladkih različicah. Beseda mousse dejansko pomeni “pena” in izvira iz francoskih korenin.

Najboljši način za praznovanje tega svetovnega dne je ustvarjanje lastnega moussa v udobju tvojega doma. Vse se začne s sestavinami, zato se hitro odpravi v trgovino in si priskrbi naslednje:

120g temne čokolade (vsaj 70% delež kakava)

1ščepec soli

4 jajca

5 žličk sladkorja

Kako te izbrane sestavine skomponirati in jih pretvoriti v izven-zemeljsko sladico, pa izveš v priloženem receptu: https://okusno.je/recept/preprost-cokoladni-mousse. UŽIVAJ!

Savršeno pjenasti čokoladni mousse - Jamnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja