30. marec – svetovni dan “SPREHODA PO PARKU”

Ko se oblikujejo mesta, so mestni parki ena od glavnih stvari, za katere urbanisti zagotovijo prostor. Od majhnih parkov v velikosti le nekaj blokov do tako velikih, ki pokrivajo hektare zemlje. Te zelene površine sredi betonskih naselij so namreč zelo pomembne, saj je dokazano, da lahko le en sprehod v parku blagodejno vpliva na naše duševno, fizično in čustveno zdravje.

Ta dan je bil ustanovljen, da bi ljudem pomagal ponovno vzpostaviti stik z naravnimi prostori našega civiliziranega sveta. Na tisoče ljudi po vsem svetu se sprehaja po lokalnih parkih in raziskuje floro, favno in lepoto naravnega sveta okoli sebe. Mnogi se na te sprehode odločijo vzeti s seboj fotoaparate, da lahko posnamejo lepoto, ki jo najdejo, drugi se odločijo, da vzamejo s seboj knjigo in uživajo v miru naravnega prostora. Tek, igranje iger, risanje slik iz narave, vse to so stvari, ki jih ljudje počnejo, ko gredo ven in uživajo v parku.

Odhod v naravo ima dokazano številne terapevtske učinke na tiste, ki si za to vzamejo čas. Njihova raven stresa se zmanjša, njihovo srce in um se počutita osvežena, njihova ustvarjalnost dobi navdih in postanejo bolj produktivni pri delu. Vse to niti ne vključuje koristi za fizično zdravje, ki jih imajo s sprehodi po parku. Ohranjanje telesa v gibanju in ohranjanje aktivnosti sta pomembna dela našega dolgoročnega zdravja. Vsakodnevni sprehodi pomagajo ohranjati sklepe zdrave, naše mišice gibke in naše srce umirjeno. Vsak dan, ko hodite, bo hoja nekoliko lažja in utrujeni boste manj kot prejšnji dan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja