30. januar – svetovni dan “ROGLJIČKOV”

Medtem ko ga večina od nas pozna kot francosko specialiteto, rogljiček dejansko izvira iz Avstrije pod imenom “kipferls”. Marija Antoineta je prvič predstavila avstrijsko pecivo v Franciji, ko se je poročila v kraljevo družino in zahtevala preprosto slaščico v obliki polmeseca v svoji novi domovini. Francoski peki so ustvarili bolj modne različice “kipferlov” in tako se je rodil današnji rogljiček. V Franciji je rogljiček postal bolj prefinjen, pod vplivom kuhinjskega sloga svoje države. Na najosnovnejši ravni je to skromno pecivo za zajtrk, narejeno iz pâte feuilletée; mehke moke, kvasa, masla, mleka in soli.

Rojstvo samega rogljička – to je njegove prilagoditve v preprostejšo obliko kipferla – lahko datiramo vsaj v leto 1839 (nekateri pravijo, da 1838), ko je avstrijski topniški častnik August Zang ustanovil dunajsko pekarno (“Boulangerie Viennoise”) na 92, rue de Richelieu v Parizu. Ta pekarna, ki je stregla dunajske specialitete, vključno s kipferlom in dunajsko štruco, je hitro postala priljubljena in navdihnila francoske posnemovalce (posnemali so tako koncept kot tudi delno ime – viennoiserie, izraz iz 20. stoletja za domnevno dunajsko pecivo). Francoska različica kipferla je dobila ime po polmesecu (rogljiček), njegova oblika pa je kmalu postala univerzalno prepoznavna po vsem svetu.

Po svetu imajo različne države tudi različne navade obedovanja rogljičkov. Pa si jih glejmo nekaj:

  • ARGENTINA & URUGVAJ – Rogljičke običajno postrežejo poleg kave za zajtrk, ob aperitivu (lahek dopoldanski obrok) ali meriendi (popoldanski obrok). Zaradi svoje oblike jih imenujejo medialunas (“polmeseci”) in so običajno prevlečeni s sladko glazuro.
  • ITALIJA – Bratranec rogljička je italijanski cornetto ali brioche. Te različice pogosto veljajo za enake francoskemu rogljičku, vendar to ni povsem res: francoska različica je hrustljava in vsebuje veliko masla, medtem ko je italijanski cornetto ali brioche običajno mehkejši. Poleg tega cornetto vuoto (“prazen rogljiček”) običajno spremljajo različice z nadevom, ki vključujejo crema pasticciera (krema), marelično marmelado ali čokoladno kremo. Pogosto so pokriti s sladkorjem v prahuali drugimi prelivi. Cornetto s kapučinom v baru je eden najpogostejših zajtrkov v Italiji.
  • POLJSKA – 11. novembra se dan sv. Martina praznuje poseben dan tako imenovane religije Velike Poljske (predvsem v glavnem mestu Poznań). Prebivalci Poznanja na ta dan kupijo in pojedo velike količine sladkega peciva v obliki polmeseca, imenovanega rogale świętomarcińskie (»rogljički sv. Martina«). Narejeni so posebej za to priložnost iz listnatega testa z nadevom iz mletega belega maka, mandljev, rozin in oreščkov.
Cappuccino e cornetto al bar: un rito sacro che manca | Vinosano

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja