3. maj – svetovni dan “ASTME”

Astma je kronično vnetje dihalnih poti, ki je prisotno tudi takrat, ko bolnik nima izraženih težav. Vzrok za nastanek ni znan, znano pa je, da vnetje pospešujejo in s tem tudi poslabšujejo alergeni iz okolja (npr.  hišne pršice, pelodi, poklicni alergeni, virusi in nekatere bakterije). Za to boleznijo po vsem svetu trpijo milijoni ljudi.

Svetovni dan astme je leta 1998 ustanovila Globalna pobuda za astmo (GINA). Dan je bil ustvarjen za ozaveščanje o astmi kot stanju, ki narašča. Pravzaprav prizadene vsaj 14 % otrok po vsem svetu in zdi se, da postaja vse pogostejša. Do leta 2016 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priznala, da je astma pomembna za javno zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija je namreč ocenila, da skoraj 340 milijonov ljudi na svetu trpi za astmo, tisto leto pa je zaradi te pljučne bolezni umrlo več kot 400.000 ljudi. Medtem ko je skoraj vsakdo seznanjen z videzom in zvokom inhalatorja za astmo, ki se uporablja, se vsi ne zavedajo dejanske narave in vzroka stanja, pa tudi dejstva, da obstaja več vrst astme.

Resnica je, da astme ne razumemo povsem. Vendar je znano, da je v kompleksni kemiji, ki ustvari bolnika z astmo, vpletenih več dejavnikov. Ti vključujejo genetske interakcije in elemente v okolju, ki lahko spremenijo resnost in verjetnost odziva na zdravljenje. Znanih povzročiteljev poslabšanja astme je veliko in vključujejo vse od alergenov do onesnaženega zraka in drugih kemikalij, ki se lahko pojavijo v okolju in dražijo pljuča. V dovolj visokih koncentracijah lahko ti dejavniki povzročijo resne napade astme pri obolelih in lahko poslabšajo primere, ki so sicer blagi.

Astma je neverjetno razširjena na tistih lokacijah, kjer je zaradi tega slaba kakovost zraka, mimogrede pa so tovrstna območja pogosto tudi tista, kjer živijo skupnosti z nizkimi dohodki in manjšine. Kot taki so ti že tako prikrajšani posamezniki običajno najbolj prizadeti za to škodljivo boleznijo. Dodaten dejavnik je psihološki stres, ta element pa je še posebej visok pri tistih, ki živijo na robu revščine, in se tam še poveča.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja