3-KONS: Dan, ko ulica oživi

Festival 3-KONS v umetnosti in kreativnem ustvarjanju že pet let združuje dijake štirih srednjih šol, ki domujejo na Kosovelovi ulici v Celju. Gimnaziji Celje − Center, Poslovno-komercialni šoli, Srednji šoli za gostinstvo in turizem so se prvič pridružili tudi dijaki Srednje šole za strojništvo in mehatroniko. Minuli petek, 12. oktobra 2012, so na vseh šolah potekale različne tematske delavnice, v drugi polovici druženja pa se je v športni dvorani Gimnazije Celje − Center odvijal pester glasbeno-plesni program, ki so ga pripravili dijaki vseh sodelujočih šol. Dogajanje je podrobno spremljal tudi Spletko.

Mladinski center Celje: Evropa povezuje 

V prostorih Celjskega mladinskega centra so si dijaki 4. in 3. letnika ogledali hostel, nato pa so prisluhnili predavanju Sonje Majcen o evropskem povezovanju med mladimi. Mnogi so se nad projekti in prireditvami, ki jih organizira MCC, navdušili, tisti najbolj zagreti pa so se že začeli dogovarjati za mladinske izmenjave, ki potekajo  čez vse leto.    

DIFI fest v znamenju GCC
V mestnem kinu Metropol je potekal festival dijaškega filma DIFI fest. Letos se je predstavilo osem odličnih kratkih filmov, med katerimi je nagrado žirije prejel film Hočem, ki so ga ustvarili dijaki umetniške gimnazije Rok Perme, Vid Železnik in Jakob Maček. Nagrado občinstva pa si je priboril film Bož(j)idar, pri katerem je prav tako sodeloval naš dijak Matej Brunšek.

 Vroča salsa za  plesoče trenutke 

Telovadnica I. osnovne šole Celje je utripala v vročih ritmih salse, ki so se jih učili dijaki 1. in 3. letnika. Še posebej so jih  navdušili plesalci. Po komentarjih sodeč, si zlasti dekleta niso mogla predstavljati, da znajo tako dobro migati z boki. Vsi so bili nad delavnico več kot navdušeni.


 

 

 

 

 

 

 

Mladi medijci z lastnim televizijskim studijem

Ob obisku medijske šole nismo mogle skriti navdušenja nad dejstvom, da imajo njeni dijaki lastni televizijski studio. V njem  smo si lahko v živo ogledale poskusno oddajo in  se sprehodile ter razgledale po nadzorni sobi. V sosednji učilnici smo ujele tudi dijake 4. letnika umetniške gimnazije, ki so z zanimanjem poslušali predavanje enega najboljših celjskih fotografov − Roka Tržana. Poleg predstavitve svojega dosedanjega dela je delavnico začinil s  svojimi odličnimi fotografijami.

 

 

 

 Omamno dišeče kulinarične dobrote

Ker se je bližal čas malice,  izbor  naslednje šole ni bil posebej težaven.  Že ob vstopu v Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje nas je omamil prijeten vonj, ki nas je uspešno in na srečo naših lačnih trebuščkov vodil do učilnice, kjer so mladi kuharji pripravljali omamno dišeče jedi. Našim dijakom so prikazali tudi  potek kuharskega  tekmovanja. Matevž Vršnik (dijak SŠGT-ja) nam je razložil, kako potekajo  tovrstna tekmovanja: »Nikoli ne veš, kaj boš moral skuhati. Vedno dobiš štiri različna živila, po dve mesni oz. zelenjavni sestavini, iz katerih moraš v pol ure pripraviti jed in napisati recept. Danes smo tako kuhali pljučni zrezek po angleško in  piščanca,  nadevanega s palačinko oz. omleto in listom solate ter korenjem. Za prilogo smo pripravili pire krompir z olivnim oljem,  s semeni in kolerabo ter narastek z vinom.« Sline so se nam  ob jedeh kar cedile in na koncu smo le prišle na svoj račun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po stopnicah navzgor

Pot smo nadaljevale do drugega nadstropja, kjer se je odvijalo tekmovanje v strežbi. Bile smo zelo presenečene ob pogledu na postavne mladeniče v belih uniformah z metuljčki, ki so v belih rokavicah  stregli profesorjem in dijakom. Medtem je za vrati laboratorija potekala delavnica na temo, kaj vse nam nudi narava, kjer so dijaki sami izdelovali ekozobne paste. 

Zmagajo argumenti najbolj prepričljivih

Čeprav se je prvi del festivala že približeval h koncu, smo na naši gimnaziji še uspele ujeti zadnje minute prijateljske debate o zaščiti okolja med našo in turistično šolo. Po debati  so bili dijaki zadovoljni in navdušeni, a tudi malo izmučeni. Veselje ob dejstvu, da je čas za glavni odmor, je bilo nepopisno.

[youtube]http://youtu.be/JpIZnHCY-F4[/youtube]

Plesno rajanje v športni dvorani GCC

V drugem delu festivala 3-KONS je vzdušje doseglo vrhunec. V nabito polni dvorani Gimnazije Celje − Center je potekal izjemen glasbeno-plesni program, ki so ga pripravili dijaki vseh štirih sodelujočih šol. Največ navdušenja so poželi voditelj in imitator Elvisa Presleya Klemen Finkšt (dijak Srednje šole za strojništvo in mehatroniko),  pevski biser Katja Stropnik iz 1.e (GCC) in glasbena skupina Z3RO Z3RO (GCC). Koncert se je zaključil tako, kot se za takšne prireditve spodobi − s plesom. Dijaki so se ob zvokih domače glasbe razigrano zavrteli na plesišču.

SPLETKOV VTIS

Ob koncu že petega 3-KONS hvala vsem nastopajočim, mentorjem delavnic, še zlasti pa kooordinatorjem Vidu Burniku (SŠGT), Marjani Turnšek (GCC), Suzani Slana (Šolski center Celje) in Meliti Podgoršek (PKŠ) ter seveda vsem, ki so se današnjega pestrega dogajanja udeležili. Tudi ekipa Spletka je bila navdušena nad današnjim dnem. Izvedele smo, da si veliko dijakov želi še več takšnih prireditev, saj so se preko delavnic naučili veliko novih stvari, izven šolskih zidov pa so se stkala tudi nova prijateljstva.

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja