Jajca so vsestranska in okusna sestavina, ki jo lahko umešate, ocvrete, poširate, skuhate, spečete ali preprosto uporabite za pripravo nešteto okusnih dobrot. Gre za eno od najpreprostejših in najbolj primarnih delov prehrane ljudi po vsem svetu, zato lahko trdimo, da je jajce oblika hrane, pa tudi vir življenja.
Nekateri zgodovinarji verjamejo, da je možno, da so ljudje jedli jajca že pred 6 milijoni let! Praljudje, ki so iskali jajca v ptičjih gnezdih in jih jedli surova, so verjetno ugotovili, da so jajca hranljiv vir energije. Kasneje so namesto lova in nabiralništva ugotovili, da je mogoče nekatere vrste ptic udomačiti tako, da bodo njihova jajca vedno na voljo.
Danes je na zahodu najpogosteje zaužito kokošje jajce, vendar so bila tudi številna druga jajca, skozi stoletja v različnih kulturah, zelo priljubljena. Nekatera izmed najbolj edinstvenih užitnih jajc vključujejo račja, gosja, prepeličja, emujeva, nojeva in celo krokodilja jajca!